Στην αρχαία πόλη της Τρωάδας, στην Ασσό, στα Δαρδανέλλια, ανακαλύφθηκε η πέτρα ενός δαχτυλιδιού της εποχής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στην οποία απεικονίζεται η θεά Αθηνά, προστάτιδα της Ασσού. Η πέτρα, ανακαλύφθηκε κοντά στις εγκαταστάσεις ξενοδοχείου.
Η Ασσός, χτισμένη από Αιολείς της Λέσβου τον 7ο αιώνα π.Χ. , υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Σήμερα, παραμένει μια από τις πιο καλά διατηρημένες αρχαιοελληνικές πόλεις.
Στην Ασσό έζησαν πολλοί από τους μαθητές του Πλάτωνα, ανάμεσα στους οποίους και ο Αριστοτέλης, ο οποίος έζησε εκεί για τρία χρόνια.
Η Ασσός ήταν σημαντικό κέντρο της περιοχής στην αρχαιότητα, όμως η τύχη της δοκιμάστηκε πολλές φορές.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ασσό, αποκαλύπτουν ότι η ανθρώπινη παρουσία ανάγεται 200.000 χρόνια πριν, στην Παλαιολιθική Εποχή.
Η Ασσός ήταν οικισμός της Εποχής του Χαλκού. Οι πόλεις της εποχής του Χαλκού, η Ασσούβα, η οποία αναφέρεται σε κείμενα των Χετταίων, και η Πήδασος, η οποία αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, θεωρούνταν πόλεις ισάξιες της Ασσού.
Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, την Ασσό ίδρυσαν οι Μηθυμναίοι από το νησί της Λέσβου, τον 7ο αιώνα. Προστάτιδα της Ασσού, ήταν η θεά Αθηνά, κόρη του Δία και της Ωκεανίδας Μήτιδας, η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου.
Τούρκοι ερευνητές πραγματοποιούν ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Ασσού εδώ και 40 χρόνια.
Μία ομάδα 20 επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Τσανάκαλε Onsekiz Mart, ο Δρ. Nurettin Arslan, πραγματοποιεί ανασκαφές στην Ασσό.
Τι αποκαλύπτει το εύρημα
Τις ανασκαφές χρηματοδοτεί το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ο όμιλος İÇDAŞ.
Ο καθηγητής Arslan εξήγησε:
«Φέτος, στη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύψαμε την πέτρα ενός δαχτυλιδιού».
«Η πέτρα απεικονίζει την Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης, σε όρθια στάση. Από όσο είναι γνωστό, αυτές οι πέτρες ήταν αρκετά συνηθισμένες κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αν και χρησιμοποιούνται και μετά την εποχή αυτή. Υποθέτουμε ότι, το δαχτυλίδι ανήκε σε επιφανή προσωπικότητα της πόλης, ενώ χρησιμοποιούταν και ως σφραγίδα. Υπολογίζουμε ότι χρονολογείται στον 2ο και τον 3ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή διαγράφει ιστορία 1.600 έως 1.700 ετών».
Το παραπάνω βοηθά στην αναγνώριση των ατόμων, αφού, στην αρχαιότητα, οι σφραγίδες χρησιμοποιούνταν όπως σήμερα οι υπογραφές.
Τον 6ο αιώνα π.Χ., η Ασσός ήταν ένα από τα δυτικά κράτη της Ελλάδας που υποτάχθηκαν στο βασίλειο της Λυδίας. Μετά την καταστροφή της Λυδίας από τον Πέρση βασιλιά Κύρο τον ΙΙ, η Ασσός ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία. Τον 5ο αιώνα π.Χ., η Ασσός έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και, αργότερα περιήλθε για δεύτερη φορά υπό τον έλεγχο των Περσών «μέχρι την έλευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 334».
Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα, η πόλη πέρασε στους διαδόχους του, και τελικά περιήλθε υπό την ηγεμονία του Βασιλείου της Περγάμου, το οποίο ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Η Ασσός άνθισε κατά τον 1ο και τον 2ο αιώνα μ.Χ., όμως αργότερα, υπό την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Σελτζούκων Τούρκων, των Φράγκων Σταυροφόρων και, τελικά των Οθωμανών Τούρκων, το 1330, έπεσε σε παρακμή.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου