Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Με «φρέσκα» C-130 η Πολεμική Αεροπορία στην Ινδία

 


Με δύο «φρέσκα» C-130 και 4 F-16 Block 52+ adv. μετέβησαν τα μέλη της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ινδία, προκειμένου να μετάσχουν στην μεγάλη άσκηση «Tarang Shakti 24». Ένα νέο ιδιαίτερα ευχάριστο, σε ό,τι αφορά τις οροφές του ελληνικού μεταγωγικού στόλου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με δύο «φρέσκα» C-130 ταξίδεψε η αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ινδία, στην Αεροπορική Βάση «Jodhpur», με υλικά, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό επίγειας υποστήριξης, στο πλαίσιο της άσκησης «Tarang Shakti 24», η οποία ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Και λέμε «φρέσκα» C-130, αφού το ένα είναι νεοπαραληφθέν από την Πορτογαλία, όπου είχε σταλεί μέσω NSPA (NATO Support and Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) για να υποβληθεί σε βαριά συντήρηση.

Το δεύτερο είναι το «Bravo» που είχε παραληφθεί από την ΕΑΒ, στο οποίο έγινε βαριά συντήρηση τόσο στα δομικά του στοιχεία όσο και στα ηλεκτρονικά του και φυσικά τους κινητήρες.

Ήδη, άλλο ένα C-130 της ΠΑ βρίσκεται στην πορτογαλική Αεροπορική Βιομηχανία «OGMA», στην Αεροπορική Βάση Alverca, για τη συντήρησή του κι αναμένεται – εκτός απροόπτου – να παραδοθεί τον επόμενο χρόνο και άλλο ένα που αναμένεται να παραδώσει η ΕΑΒ έως το τέλος του 2024.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε έναν στόλο συνολικά 15 αεροπλάνων, 5 C-130B και 10 C-130H.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ, έπειτα από την αποδοχή του αιτήματος για τη συμμετοχή στην άσκηση, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), συμμετέχει με κλιμάκιο 4 αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 336 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ινδία με 2 αεροσκάφη C-130. Σημειώνεται ότι, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΕΑ και συμμετείχε για πρώτη φορά στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» με αεροσκάφη Su-30.

Στην άσκηση συμμετέχουν με δυνάμεις, εκτός της Ινδίας και της Ελλάδας, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Μπαγκλαντές, η Σιγκαπούρη και η Ταϋλάνδη. Σκοπός της άσκησης είναι η συνεργασία των συμμετεχόντων σε ένα απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου