Τι συμβαίνει με εκείνο το κρασί που έχετε φυλαγμένο στο ντουλάπι ή στην κάβα σας και περιμένετε μια καλή περίσταση να το ανοίξετε, αλλά αυτή δεν έρχεται ποτέ; Οι ειδικοί του krasiagr.com απαντούν.
Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Κι αυτό ισχύει κυρίως για τα τρόφιμα και άλλα οργανικά υλικά.
Οποιοδήποτε τρόφιμο έχει ημερομηνία λήξης και με την πάροδο του χρόνου οτιδήποτε αποσυντίθεται. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια θα αναλάβουν να αφομοιώσουν ό,τι δεν προλάβουμε να φάμε εμείς και θα το διασπάσουν σε κομπόστ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.Αυτά είναι καλά νέα για τον πλανήτη, αλλά κακά νέα για το κρασί σας. Όλα τα κρασιά – από το φθηνότερο χύμα έως την καλύτερη ποιότητα κρασιού– αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Το βασικό ερώτημα είναι: πόσο καιρό μπορεί το αγαπημένο σας κρασί να παραμείνει απολαυστικό χωρίς να το ανοίξετε;
Από που προέρχονται τα αρώματα του κρασιού;
Πρώτον, η μειωμένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα δεν δίνει στα βακτήρια τόση τροφή, καθυστερώντας τη διαδικασία.
Δεύτερον, η προσθήκη όλου αυτού του αλκοόλ καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τα περισσότερα βακτήρια να επιβιώσουν, κάτι το οποίο επίσης καθυστερεί την αλλοίωση.
Αυτά τα δυο σημεία-κλειδιά της συντήρησης, είναι αυτά που επέτρεψαν στους πρώτους αμπελουργούς να μεταφέρουν τα εκλεκτά κρασιά τους σε όλο τον κόσμο και και διατηρούνται, ακόμα και μετά από πολλούς μήνες στο καράβι του πλοίου.
Παρ' όλο που το κρασί είναι φτιαγμένο για να διαρκεί περισσότερο από τον απλό χυμό των σταφυλιών, θα εξακολουθήσει φυσικά να «μεταβάλλεται». Σε γενικές γραμμές, δείτε τι μπορείτε να περιμένετε από τους πιο συνηθισμένους τύπους κρασιών που είναι πιθανό να έχετε στη διάθεσή σας:
- Λευκό Κρασί: 1-2 χρόνια μετά την ημερομηνία τρύγου
- Κόκκινο κρασί: 1-3 χρόνια μετά την ημερομηνία τρύγου
- Κρασιά υψηλής ποιότητας: 10, 20 ή και πολύ περισσότερα χρόνια
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κρασιά προορίζονται να καταναλωθούν λίγο μετά την εμφιάλωσή τους, ενώ βρίσκονται στην κορυφή της γεύσης και του αρώματος. Τα πιο οικονομικά κρασιά δεν είναι φυσικά κακά κρασιά, αλλά δεν είναι συνήθως το είδος που βελτιώνεται με την παλαίωση.
Όταν κάποιος μιλάει για τη παλαίωση ενός εκλεκτού κρασιού, συνήθως αναφέρεται σε πλούσια, ερυθρά κρασιά -αλλά και σε πολλές περιπτώσεις λευκών κρασιών πχ Βουργουνδίες, εκλεκτά Riesling κ.α.- που έχουν σχεδιαστεί για να ωριμάσουν με την πάροδο του χρόνου. Τέτοιου είδους κρασιά τείνουν να είναι ακριβά και δεν μπορείτε απλά να τα αγοράσετε και να τα ξεχάσετε στο ράφι, αν θέλετε να παλαιώσουν σωστά. Οι λάτρεις του κρασιού φροντίζουν να παρέχουν τις τέλειες συνθήκες αποθήκευσης για να επιτρέψουν στα καλά κρασιά να αναπτύξουν την γεύση τους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα ότι πρέπει να πίνετε το κρασί σας εντός δύο ετών από την ημερομηνία τρύγου.
krasiagr.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου