Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραμένει αγεφύρωτο αλλά βαθαίνει όλο και περισσότερο όπως φάνηκε και από την πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τρίτη το βράδυ. Τώρα το επόμενο… ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και μένει να φανεί πως θα κινηθούν τα στρατόπεδα.
Οι εξελίξεις μέχρι τότε προβλέπονται ραγδαίες και είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε η παραίτηση της Αθήνας Λινού και αν αυτό δεν γίνει θα τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολάκης μιλά για «δικαίωση» και κάνει λόγο για «μάθημα σε αυτούς που νόμισαν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου.. εντός και εκτός..». Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου, απαντώντας στα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος για το πώς ενημερώθηκε για την απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, υποστηρίζει ότι του είχε γνωστοποιηθεί η απόφαση εδώ και έναν μήνα.
Γέφυρες στον Πολάκη;
Τώρα μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή αρκεί για να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη και να υπάρξει μια κοινή στάση στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε φάνηκε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με τον κ. Πολάκη και επικεντρωνόταν στους «87».
Να σημειωθεί εδώ πως ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου προχώρησε χθες σε έναν αιφνιδιασμό, θέλοντας να μετρήσει και δυνάμεις. Ειδικότερα πρότεινε τον Νίκο Παππά για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου. Και τελικά χρειάστηκαν σχεδόν έξι ώρες και μια κρίσιμη ψηφοφορία για να γίνει η αλλαγή «φρουράς» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνει μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Υπέρ της πρότασης Κασσελάκη ψήφισαν 17 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 12 και υπήρξαν και 4 παρών. Να σημειωθεί εδώ πως στη συνεδρίαση δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν συμμετείχε η Πόπη Τσαπανίδου (που θα ορκιστεί την Παρασκευή).
«Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία»
Κύκλοι των «87» σημείωναν χαρακτηριστικά πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο.», εκτιμώντας ότι τον στηρίζουν μόνο 17 από τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο απαντούσαν πως ο κ. Κασσελάκης «έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση του κόμματος».
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Από την μία πλευρά είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση θα έχει σύμμαχο τον Νίκο Παππά (ο οποίος υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο ήταν υποψήφιος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και στη συνέχεια στήριξε τον κ. Κασσελάκη).
Από την άλλη είναι οι «87», στους οποίους αρχικά ήταν 7 βουλευτές αλλά μετά και τα χθεσινά γεγονότα φάνηκε πως συνομιλούν και με άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τα μηνύματα Κασσελάκη
Στη χθεσινή του τοποθέτηση ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά και ζήτησε από όλους «ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση».
Όπως είπε: «είναι ξεκάθαρο: Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό».
Σε δηλώσεις της σήμερα η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά υπογράμμισε «πρέπει όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Επίσης, όλοι μας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις προθέσεις μας σε σχέση με το κόμμα μας, ακόμα και για την ηγεσία του. Αυτό όμως πρέπει να τελειώσει, δεν μπορεί να σέρνεται επί μακρόν. Άλλωστε, έχουμε Κεντρική Επιτροπή μπροστά μας, εκεί πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο».
Οι αντιδράσεις
Τα όσα έλαβαν χθες χώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο δηλώσεων. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν πως μετά και τα τελευταία γεγονότα εντείνεται η εσωστρέφεια και το χάσμα είναι πλέον εμφανές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αδικαιολόγητη, αιφνιδιαστική και επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την απόφαση Κασσελάκη για αντικατάσταση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Πολιτικά δεν έπρεπε να ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο και μάλιστα αναίτια» είπε μεταξύ άλλων.
«Αυτός ο κύκλος εσωστρέφειας έχει τραυματίσει, θεωρώ και εγώ ανεπανόρθωτα τον ΣΥΡΙΖΑ και ξαναλέω με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας» επεσήμανε η Κατερίνα Νοτοπούλου.
«Το να έρθει ξαφνικά μια τέτοια πρόταση δίχασε αντί να ενώσει» σημείωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Όπως είπε «θυμίζω ότι ο Στέφανος Κασελάκης έκανε αναρτήσεις από την Αμερική για τα “μαύρα” του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηθείτε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στοχοποίησε μέσω βίντεο στελέχη του κόμματος» και προσέθεσε «αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα».
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου