Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Σε έξαρση τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά: Έφτασαν τα 126 σε λίγες μέρες – 59 το τελευταίο 24ώρο

 


Δύσκολο ήταν το τελευταίο 24ωρο στο Νοσοκομείο Χανίων με την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 126 κρούσματα με τα 59 από αυτά να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες.

Πλέον η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί για την άρση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, όπως μεταδίδει το τοπικό Μέσο cretalive.

Συγκεκριμένα τα μέτρα αυτά είναι ο περιορισμός του επισκεπτηρίου (σε απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις),  ένας συνοδός ανά ασθενή με υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, μέτρο που ισχύει και για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου.

Γαστρεντερίτιδα: Έξαρση σε όλη την Ελλάδα

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή και σε παιδιά και σε ενήλικες.

Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ δεν αποκλείεται και ο πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς τα περιστατικά φαίνεται να είναι μεν ιογενούς προέλευσης και να αποδίδονται στον νοροϊό, όμως, η εποχή που διανύουμε δεν είναι εποχή έξαρσης του νοροϊού. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται χειμώνα προς την άνοιξη.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμετούς. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου