Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΗΠΑ: «Κόλλησε» η Χάρις στις δημοσκοπήσεις και αλλάζει τακτική. Επιστρατεύονται οι Ομπάμα

 


Η Καμάλα Χάρις αλλάζει την προεκλογική της στρατηγική για να κερδίσει περισσότερους άνδρες και Ρεπουμπλικανούς και οξύνει τις επιθέσεις της στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ανησυχίες των Δημοκρατικών αυξάνονται λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον αντίπαλό της και πρώην πρόεδρο να σημειώνει ισχυρά κέρδη.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται να έχει κολλήσει στατιστικά στις πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν τις εκλογές, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, σύμφωνα με δημόσιες και εσωτερικές δημοσκοπήσεις που επικαλούνται πηγές των Δημοκρατικών, καλύπτει δυναμικά τη διαφορά με τη Χάρις.

«Γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένας σκληρός αγώνας…» σχολιάζουν ανώτεροι σύμβουλοι της εκστρατείας των Δημοκρατικών, σε μια άβολη στιγμή για μια εκστρατεία που ξεκίνησε με τεράστιο ενθουσιασμό, όταν η Χάρις τον Ιούλιο πήρε τη θέση του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου, στη συνέχεια διοργάνωσε ένα πανηγυρικό συνέδριο του κόμματος και αναγνωρίστηκε ευρέως ως νικήτρια του μοναδικού ντιμπέιτ που έγινε (και θα γίνει) με τον Τραμπ.

REUTERS/Vincent Alban

«Εισαγγελέας»

Μετά από εβδομάδες που επικεντρώθηκε στην πολιτική και προσπάθησε να προσδιορίσει τον εαυτό της στην εθνική σκηνή, η Χάρις επιστρέφει στην εικόνα της «εισαγγελέως», δήλωσε ένας σύμβουλος, ελπίζοντας να επιδείξει δύναμη στους ψηφοφόρους που μπορεί να προσελκύονται από την εικόνα του ισχυρού άνδρα που προωθεί ο Τραμπ.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στο Έρι της Πενσιλβάνια, έκανε το σπάνιο βήμα να δείξει αποσπάσματα από τα σχόλια του Τραμπ για έναν «εσωτερικό εχθρό» της Αμερικής για να υπογραμμίσει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.

Επίσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ευρείας απήχησης εκπομπή του κωμικού Charlamagne Tha God κατήγγειλε την παραπληροφόρηση που διασπείρει το επιτελείο του Τραμπ για τους έγχρωμους ψηφοφόρους και υποσχέθηκε ότι ως πρόεδρος ότι θα εργαστεί για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, έχοντας υπόψη της τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν να έχει μικρότερη απήχηση στους μαύρους και στους νέους άνδρες απ’ ό,τι ο Μπάιντεν το 2020.

Εντός του στατιστικού λάθος

Σε εθνικό επίπεδο, η Χάρις φαίνεται να κερδίζει άνετα τους ψηφοφόρους των προαστίων και της μεσαίας τάξης, όμως οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις του επιτελείου της δείχνουν ότι οι διαφορές βρίσκονται εντός του περιθωρίου λάθους σε καθεμία από τις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος, που όμως επιθυμούσαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Με πολλά χρήματα ακόμη στα ταμεία τους, οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να συντηρήσουν την επιθετική προεκλογική εκστρατεία σε αυτές τις επτά πολιτείες του «πεδίου μάχης», όπως λέγονται, και να ξοδέψουν σημαντικά ποσά σε ψηφιακές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ η Χάρις θα συνεχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της σε αυτές.

REUTERS/Brendan McDermid

Στη μάχη το ζεύγος Ομπάμα

Πλέον φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τους δημοφιλείς Ομπάμα. Η Καμάλα Χάρις θα κάνει προεκλογική εκστρατεία για πρώτη φορά με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα σε ξεχωριστές εκδηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας να προσδώσει ολίγον από… σταρ στην τελική ευθεία προς την ημέρα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος και η σύζυγός του παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς στη βάση των Δημοκρατικών και αναμένεται να είναι αποτελεσματικοί στην τελική ευθεία μιας εκστρατείας που βασίζεται στην προσέλευση πιστών Δημοκρατικών σε πολιτείες όπου τα περιθώρια νίκης είναι μικρά.

Η Μισέλ Ομπάμα θα κάνει προεκλογική εκστρατεία για πρώτη φορά, εμφανιζόμενη μαζί με την κ. Χάρις το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο Μίσιγκαν. Στην ομιλία της πρώην πρώτης κυρίας στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο νωρίτερα φέτος, η οποία δεν έβγαλε χτυπήματα, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι κινδυνολογεί για να φτάσει στην εξουσία.

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει προεκλογική εκστρατεία με τη Χάρις την επόμενη Πέμπτη στη Τζόρτζια. Έχει διασχίσει τις πολιτείες που δίνουν μάχη, με μια ατομική εκδήλωση πρόσφατα στο Πίτσμπουργκ και άλλες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες στο Τουσόν, το Λας Βέγκας, το Ντιτρόιτ και το Μάντισον.

Ο πρώην πρόεδρος θεωρείται από ορισμένους ότι βοήθησε να απομακρυνθεί από την κούρσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφού οι ανησυχίες των Δημοκρατικών για την ηλικία και τις ικανότητες του 81χρονου ηγέτη εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά το debae του Ιουνίου με τον Τραμπ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου