Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ramstein Flag: Το ΝΑΤΟ ταρακούνησε την Μεσόγειο – Χωρίς Stelth Mode τα F-35, απούσα η Τουρκία – Δείτε εικόνες

 


Διάπλατα χαμόγελα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και το Στρατηγείο Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Γερμανία, μετά την επιτυχή έκβαση της άσκησης Ramstein Flag 24, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός Γερμανίας, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που «έσπασε το ρόδι». Η Τουρκία ήταν η μεγάλη χαμένη, αφού ήταν απούσα ενώ στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι τα F-35 κράτησαν καλά φυλαγμένα τα μυστικά τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα χαμόγελα περίσσευαν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ, Ramstein Flag, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός της βάσης του Ραμστάιν στην Γερμανία και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που την ανέλαβε και την έφερε επιτυχώς εις πέρας.

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι «η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες και η αποτυχία είναι ορφανή», όμως, εν προκειμένω τα εύσημα ανήκουν στον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, που πίστεψε, πίεσε και τελικά κατάφερε την επιτυχή διοργάνωση της άσκησης, για την οποία ο ίδιος προσωπικά ασχολείτο εδώ και έναν χρόνο.

Και ένα από τα θέματα, που όπως έχουμε επισημάνει στο enikos.gr ασχολήθηκε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΑ, ήταν αυτό της συμμετοχής της Τουρκίας, η οποία προέβαλε αξιώσεις να πετάξει στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης, κάτι που τελικά δεν της πέρασε μέσα στο ΝΑΤΟ, αναγκάζοντάς την να αποσυρθεί για λόγους… ευθιξίας.

Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 και η κύρια Μονάδα φιλοξενίας ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών. Τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσαν με κύρια βάση το Αεροδρόμιο του Αράξου.

Στην «Ramstein Flag» συμμετείχαν 12 χώρες, εκ των οποίων η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Airborne Early Warning (AEW) Ε-3F, η Ελλάδα με F-16, Rafale, Mirage2000-5, F-4E, το Ηνωμένο Βασίλειο με RC-135, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με F-35 και KC-135, η Ισπανία με Typhoon, η Ιταλία με F-35, Eurofighter, KC-767 και Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) MQ-9, ο Καναδάς με C-150, η Ουγγαρία με Gripen, η Πολωνία με F-16, η Πορτογαλία με F-16, η Ρουμανία με F-16 και η Σουηδία με Gripen καθώς και το ΝΑΤΟ με αεροσκάφος AEW E-3A, ΣμηΕΑ AGS, συμπληρώνοντας περισσότερες από 1100 εξόδους στο FIR Αθηνών.

Επίσης, συμμετείχαν Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο της άσκησης:

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, με έμφαση στις αποστολές Counter Anti-Access/Area Denial, Integrated Air and Missile Defence και Join Engagement Zone Operations, Dynamic Targeting, Composite Air Operations, Air to Air Refueling, Photo Exercise, υπό έναν έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού σε συνεργασία και με Αντιαεροπορικά Συστήματα – Ground Based Air Defence και Μέσα Επιφανείας.

Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία της άσκησης είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρέθηκαν 15 F-35 (από ΗΠΑ και Ιταλία) στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα ταυτόχρονα, δίνοντας μία γεύση από το κοντινό μέλλον, αφού η συγκεκριμένη αεροπορική βάση θα ξαναχτιστεί από την αρχή και θα γίνει η φωλιά των ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα F-35 δεν αποκάλυψαν τα μυστικά τους, αφού καθόλη τη διάρκεια της Ramstein Flag δεν πέταξαν ούτε μία φορά σε Stealth Mode, κι αυτό γιατί – ένας από τους λόγους – η Τουρκία έχει προμηθευτεί το σύστημα S-400 και σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εκπαιδεύσουν κανένα ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικό σύστημα.

Όπως εξηγούσε στο enikos.gr εν ενεργεία πιλότος μαχητικών, τα F-35 καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης πετούσαν φέροντας ειδικούς ανακλαστήρες εκπεμπόμενου σήματος – ονομάζονται Luneburg – με αποτέλεσμα τα αόρατα μαχητικά να φαίνονται περισσότερο στα ραντάρ ακόμη και από τα… Phantom.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου