Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Iσραηλινός βομβαρδισμός στα προάστια της Βηρυτού – Τουλάχιστον 10 νεκροί σε πλήγματα στον νότιο Λίβανο

 


Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν νωρίς σήμερα το πρωί τα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, με τον στρατό του Ισραήλ να ανακοινώνει ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ.

Η περιοχή είχε βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών τις περασμένες ημέρες. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν μία έκρηξη και είδαν μία στήλη καπνού. Ο βομβαρδισμός ακολούθησε μία προειδοποίηση των Ισραηλινών προς τους διαμένοντες ενός κτιρίου της περιοχής, να το εγκαταλείψουν. «Πριν από το πλήγμα ελήφθησαν πολλά μέτρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε αμάχους, περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της περιοχής», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο, όπως δηλώνει, να απωθήσει τη Χεζμπολάχ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους προέκυψαν «κάποιου είδους εγγυήσεις» ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα πλήγματά του εναντίον της Βηρυτού και των νότιων προαστίων της.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομείο στην Τύρο.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ. Από την 8η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο ανέρχεται σε 2.350 και των τραυματιών σε 10.906, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Χεζμπολάχ: Ομοβροντία ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως την περασμένη νύχτα η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.

Ανησυχία ΗΠΑ

Δυτικές χώρες πιέζουν για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ και ανακοίνωσαν την αποστολή νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου. «Σε ό,τι αφορά το εύρος και τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμών που είδαμε στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι μας ανησυχεί και ότι είμαστε αντίθετοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, υιοθετώντας τον πιο σκληρό τόνο που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου