Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Λαγκάρντ: Η οικονομία είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν. Αναμένουμε άνοδο του πληθωρισμού

 

Ελίζα Καραγιώργη
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΔΣ για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως έκανε και τον Σεπτέμβριο.

«Είμαστε σε καλό δρόμο απόπληθωρισμού», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, αλλά τόνισε πως «αναμένουμε όμως άνοδο, πριν φτάσουμε στον στόχο 2% του χρόνου (2025). Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως».

Η κ. Λαγκάρντ απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η σημερινή μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, λίγοι περίμεναν νέα μείωση. Τα πράγματα άλλαξαν γρήγορα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχεται ότι η Τράπεζα δεν περίμενε την ένδειξη του 1,7% για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, αλλά αύξησε την εμπιστοσύνη της για την επίτευξη του στόχου του 2%. Λέει ότι η ΕΚΤ είναι «εξαρτώμενη από τα δεδομένα» και όχι «εξαρτώμενη από τα σημεία δεδομένων».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης για την Ευρώπη»

Η Λαγκάρντ έκανε για άλλη μια φορά σημαία την έκθεση του Ντράγκι για την τόνωση της οικονομίας, καλώντας τις κυβερνήσεις να δώσουν γρήγορα συνέχεια. Ζητά επίσης ισχυρές δεσμεύσεις για την ταχεία εφαρμογή νέων δημοσιονομικών κανόνων. Εμφατικά όμως υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη» πάντα βάσει των δεδομένων.

Η Λαγκάρντ ρωτήθηκε δύο φορές για την πιθανότητα ύφεσης και απάντηση ότι ακόμη και αν ένα κράτος μέλος (η ερώτηση αναφερόταν στη Γερμανία) αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες, αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η ευρωζώνη επηρεάζεται με τον ίδιο τρόπο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δραστηριότητα είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ και προσέθεσε: «Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει, καθώς τα νοικοκυριά θα καταναλώνουν περισσότερο λόγω των ισχυρών μισθών».

Οι επενδύσεις και η κατανάλωση εξακολουθούν να θεωρούνται αδύναμες, καθώς και οι εξαγωγές. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ αναμένει ότι η τόνωση των πραγματικών εισοδημάτων θα βοηθήσει την κατανάλωση και η χαλαρότερη πολιτική θα στηρίξει τις επενδύσεις.

Παραμένουν οι κίνδυνοι

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η Λαγκάρντ λέει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί. Αναφέρει την πιθανότητα μείωσης της εμπιστοσύνης που εμποδίζει τις επενδύσεις και την κατανάλωση, καθώς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την πιθανότητα μείωσης της ζήτησης για εξαγωγές λόγω της αδύναμης παγκόσμιας οικονομίας και των εμπορικών εντάσεων.

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να βλέπει αμφίπλευρους κινδύνους για τον πληθωρισμό, με τους υψηλότερους από το αναμενόμενο μισθούς και τις γεωπολιτικές εντάσεις να δημιουργούν ανοδικούς κινδύνους και την ασθενέστερη οικονομική ζήτηση να δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να ανησυχούν για νέα υποεκπλήρωση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, με τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου να αναφέρουν ότι «ο κίνδυνος υποεκπλήρωσης του στόχου σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον ορίζοντα προβολής γίνεται όλο και πιο σημαντικός».

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι τον Δεκέμβριο (12/12). Αναφορικά μάλιστα με το αν άνοιξε η πόρτα για μια νέα μείωση τον Δεκέμβριο, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Δεν ανοίγω την πόρτα για οτιδήποτε τον Δεκέμβριο, θα πορευόμαστε από συνάντηση σε συνάντηση».

«Έχουμε ξεριζώσει τον πληθωρισμό; Όχι ακόμα. Αν τον ξεριζώνουμε; Βρισκόμαστε στη διαδικασία!», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προοπτική νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τον επόμενο μήνα, η Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί στο εμπόριο θα έχουν σημασία για μια ανοικτή οικονομία όπως η ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν πρόσθετα εμπόδια αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου