Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Οι δωρεές προς το Χάρβαρντ μειώθηκαν απότομα μετά από τις διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ

 


Οι δωρεές προς το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μειώθηκαν κατά 14% το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς μεγάλοι δωρητές διέκοψαν τις σχέσεις τους, ενώ εξέχοντες απόφοιτοι στον χρηματοοικονομικό τομέα επέκριναν τη διοίκηση του πανεπιστημίου για την αποτυχημένη αντίδρασή του στις διαμαρτυρίες γύρω από τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Συνολικά, οι δωρεές στο πλουσιότερο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου μειώθηκαν στα 896 εκατομμύρια δολάρια από 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, καθώς η οργή για τις διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου Κλοντίν Γκέι.

Η μείωση παρατηρήθηκε αποκλειστικά στις δωρεές προς το ταμείο του πανεπιστημίου, όπου συγκεντρώνονται συνήθως τα μεγαλύτερα ποσά. Οι συγκεκριμένες δωρεές μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο, ενώ οι δωρεές στο λειτουργικό ταμείο, το οποίο καλύπτει τα καθημερινά έξοδα, αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 528 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εκπρόσωποι του Χάρβαρντ δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη δήλωση του προέδρου, Άλαν Γκάρμπερ, την περασμένη Πέμπτη «απόφοιτοι και άλλοι, εξέφρασαν τόσο την ανησυχία τους, για το μέλλον του ιδρύματος όσο και τον ενδιαφέρον τους, μέσα από αυξανόμενα επίπεδα υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Οι φοιτητικές διαμαρτυρίες σχετικά με την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 τάραξαν την πανεπιστημιούπολη του Κέιμπριτζ στη Μασαχουσέτη για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς, και πλούσιοι απόφοιτοι επέκριναν το πανεπιστήμιο για τον χειρισμό των διαδηλώσεων. Ο διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν, ηγήθηκε μιας έντονης εκστρατείας για την αποπομπή της Γκέι, ενώ ο ιδρυτής της Citadel, Κεν Γκρίφιν, ένας μεγάλος δωρητής, παρότρυνε το πανεπιστήμιο να υιοθετήσει «δυτικές αξίες».

Παρά την πτώση των δωρεών, το ταμείο του πανεπιστημίου κατέγραψε κέρδη, αποφέροντας απόδοση 9,6%. Αυτό ώθησε το συνολικό χαρτοφυλάκιο να φτάσει ξανά στα 53,2 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο του 2021, πριν η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγήσει σε πτώση, τόσο στο ταμείο, όσο και τις δημόσιες αγορές μετοχών και ομολόγων.

Τα αποτελέσματα του 2024 υπολείπονταν των μέσων αποδόσεων 10,1% για τα αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια, όπως υπολογίστηκε από την Cambridge Associates, αλλά ξεπέρασαν τον ετήσιο στόχο απόδοσης του Χάρβαρντ, ο οποίος ήταν 8%, επίπεδο χαμηλότερο από τα αποτελέσματα που παρουσίασαν σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της Ivy League την τελευταία δεκαετία.

Το πανεπιστήμιο ακολουθεί συντηρητική επενδυτική στρατηγική, καθώς το ταμείο του χρηματοδοτεί σχεδόν το 40% του προϋπολογισμού του Χάρβαρντ, από 31% που ήταν πριν από 10 χρόνια.

«Ο προσανατολισμός του ταμείου σε ισχυρές επενδυτικές αποδόσεις έχει μετριαστεί από την επιτακτική ανάγκη για σταθερότητα του προϋπολογισμού», έγραψε ο Narv Narvekar, διευθύνων σύμβουλος της Harvard Management Company, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, σε μήνυμά του ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου