Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Οι 36 ώρες διαπραγμάτευσης που μετέτρεψαν έναν τζογαδόρο στον πλουσιότερο άνθρωπο της Αμερικής


Στη σουίτα με τον αριθμό 1553 του Baker Hotel δύο άνδρες με πολύ διαφορετική προσωπικότητα διαπραγματεύτηκαν ένα deal που πολλοί θεωρούν ανεξήγητο έως σήμερα.

Ήταν ένα deal που μόνο ένας ευφυέστατος τυχοδιώκτης, όπως ο Χάρολντσον Λαφαγιέτ Χαντ, μπορούσε να κλείσει.

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Νοεμβρίου 1930 όταν ο Χαντ υποδέχθηκε στο φημισμένο ξενοδοχείο του Ντάλας τον Κολόμπους “Νταντ” Τζόινερ, 71χρονο πολιτικό και επιχειρηματία, του οποίου η εταιρεία είχε περίπου δύο μήνες αργότερα ανακαλύψει ένα πετρελαϊκό κοίτασμα, το οποίο θα αποδεικνυόταν το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέσα της εποχής η διαπραγμάτευση διήρκεσε 36 ώρες, σχεδόν χωρίς διακοπή. Και οι δύο έμειναν άυπνοι, ενώ είχαν φάει ελάχιστα (λίγο τυρί και κράκερς), μέχρι να υπογράψουν την τελική τους συμφωνία. Ο Χαντ είχε πείσει τον Τζόινερ να του μεταβιβάσει όλα τα δικαιώματα του κοιτάσματος έναντι 1,31 εκατ. δολαρίων. Πήρε προκαταβολή 30.000 δολαρίων και τα υπόλοιπα όταν άρχισε η παραγωγή.

Ο Τζόινερ, με αδυναμία στις γυναίκες και την πολυτέλεια, χρησιμοποίησε τα χρήματα κυρίως για να περάσει καλά στο υπόλοιπο της ζωής του. Πέθανε σε ηλικία 87 ετών με μόνη περιουσία το σπίτι και το αυτοκίνητό του. Ο Χαντ, που είχε τη φήμη μεγάλου τζογαδόρου (έπαιζε όντως χαρτιά, αλλά και ρίσκαρε πολύ στις επενδυτικές του αποφάσεις) εκμεταλλεύτηκε το κοίτασμα επί δεκαετίες, βγάζοντας εκτιμώμενο κέρδος άνω των 100 εκατ. δολαρίων και αποκτώντας για λίγο τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Αμερικής.

Αξίζει να πούμε την ιστορία του.
Δεν πήγε ποτέ σχολείο

Ο Χαντ γεννήθηκε σε μία οικογένεια με οικονομική άνεση στο Κάρσον του Ιλινόις. Ήταν το μικρότερο από τα 8 παιδιά της οικογένειας και έλαβε το όνομα του πατέρα του, ο οποίος είχε στην ιδιοκτησία του μία μεγάλη φάρμα και αγροτικές καλλιέργειες. Δεν πήγε ποτέ σχολείο. Έλαβε βασικές γνώσεις στο σπίτι από τη μητέρα του Έλα Ρόους Μάιερς Χαντ. Παρόλο που επέδειξε τρομερές ικανότητες στα μαθηματικά, δεν επεδίωξε να σπουδάσει. Μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι οι σπουδές είναι εμπόδιο στο να βγάλει κάποιος χρήματα.

Στην εφηβεία του ταξίδεψε σε πολλά μέρη, πριν τελικά εγκατασταθεί στην πολιτεία Αρκάνσας, όπου διαχειριζόταν μία φυτεία βαμβακιού από το 1912. Χρησιμοποίησε τη κλίση του στα μαθηματικά για να τζογάρει. Κάποια στιγμή μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI για παράνομες δραστηριότητες στοιχημάτων και ιπποδρομιών.

Δεν υπάρχει συμφωνία ως προς το πού βρήκε τα 1,3 εκατ. δολ. για το deal με τον Τζόινερ. Άλλοι λένε ότι ήταν κέρδος που έβγαλε από στοιχήματα και άλλοι τα χρήματα που έβγαλε από τη φυτεία – όσα τουλάχιστον του έμειναν και δεν πήγαν στον τζόγο. Είχε πάντως τη φήμη πολύ γενναιόδωρου εργοδότη. Οι υπάλληλοι του ανταπέδιδαν τη γενναιοδωρία μένοντας πιστοί σε αυτόν. Το 1957 το Fortune υπολόγισε ότι ο Χαντ (που είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα) είχε αφήσει πίσω του περιουσία 700 εκατ. δολαρίων. Ο Ζαν Πολ Γκετί (που έφτασε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη) είχε πει: «Όσον αφορά στον εξαιρετικό, ανεξάρτητο πλούτο, υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος — ο Χ. Λ. Χαντ».
Ήταν δίγαμος με 15 παιδιά

Ο Χαντ παντρεύτηκε τον Νοέμβριο του 1914 τη Λίντα Μπάνκερ, με την οποία έμειναν μαζί έως και τον θάνατό του, το 1955. Απέκτησαν 7 παιδιά.

Μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε δίγαμος. Είχε νυμφευτεί κρυφά και την Φράνια Τάι, στη Φλόριντα τον Νοέμβριο του 1925, χρησιμοποιώντας το όνομα Φράνκλιν Χαντ. Η Φράνια υποστήριξε ότι ανακάλυψε πως ήταν δίγαμος το 1934 και ο γάμος τους λύθηκε το 1941 με έναν νομικό διακανονισμό, με τον οποίο κάλυπτε οικονομικά τα 4 παιδιά τους.

Ο Χαντ είχε ακόμη 4 παιδιά, εκτός γάμου, με την γραμματέα του, Ρουθ Ρέι. Τα είχε αναγνωρίσει και τα στήριζε επίσης οικονομικά.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου