Τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που σύναψαν το Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο χαιρέτισε υψηλόβαθμο στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
«Η ανακοίνωση της εκεχειρίας στον Λίβανο είναι μια νίκη και μια μεγάλη επιτυχία της αντίστασης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το στέλεχος της Χαμάς. Όπως πρόσθεσε, «η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».
Από την πλευρά του, το στέλεχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι «η Χαμάς αναγνωρίζει το δικαίωμα του Λιβάνου και της Χεμπολάχ να καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία προστατεύει τον λαό του Λιβάνου και ελπίζουμε ότι αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει τον γενοκτόνο πόλεμο εναντίον του λαού μας στη Γάζα».
Ο Αμπού Ζούχρι απέδωσε την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι ναρκοθετεί τις προσπάθειες. «Η Χαμάς επέδειξε μεγάλη ευελιξία στην επίτευξη συμφωνίας και παραμένει δεσμευμένη σε αυτή τη θέση και ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα», τόνισε ο Αμπού Ζούχρι. «Το πρόβλημα ήταν πάντα ο Νετανιάχου, ο οποίος πάντα αποφεύγει να καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.
Λίβανος: Ο στρατός ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας
Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έλαβε «τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να αναπτυχθεί εκ νέου στο νότιο τμήμα της χώρας, αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Πάντως, ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε τους κατοίκους των μεθοριακών περιοχών να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους προτού αποσυρθούν από την περιοχή τα ισραηλινά στρατεύματα.
«Μετά την έναρξη της ισχύος της εκεχειρίας ο στρατός λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του στον νότιο Λίβανο», επεσήμαναν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε ανακοίνωσή τους.
«Η διοίκηση του στρατού ζητεί από τους πολίτες να περιμένουν προτού επιστρέψουν στα χωριά και τις πόλεις που βρίσκονται στο μέτωπο στο οποίο έχουν διεισδύσει οι δυνάμεις του ισραηλινού εχθρού αναμένοντας την αποχώρησή τους» πρόσθεσε ο στρατός του Λιβάνου.
Για πόσο θα τηρηθεί η κατάπαυση πυρός;
Η παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο σε πρώτη φάση έχει συμφωνηθεί να κρατήσει για 60 ημέρες.
Από τις 04:00 τα ξημερώματα Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν σταματήσει τις εχθροπραξίες. Μία ώρα νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, σύμφωνα το AFP.
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να μην πλησιάζουν θέσεις του στη λιβανική επικράτεια, λίγη ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Αρκετοί πολίτες άρχισαν να κατευθύνονται νότια από το Ζαχράνι μετά την έναρξη της εκεχειρίας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία, που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση και υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε υπό καθεστώς ανωνυμίας τους όρους της σε δημοσιογράφους.Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ από σήμερα στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν προοδευτικά από τον νότιο Λίβανο.
Οι μαχητές της Χεζμπολάχ υποχρεούνται επίσης να αποσυρθούν από τα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και να αναδιαταχθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
Τα βαριά όπλα της Χεζμπολάχ πρέπει επίσης να αποσυρθούν από τη μεθόριο.
Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου θα αναλάβουν τον έλεγχο θέσεων του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ διατηρούν το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Ο αμερικανικός στρατός θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στον στρατό του Λιβάνου, σε συνεργασία με τον γαλλικό.
Στρατιωτική επιτροπή με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών θα διαθέσει περαιτέρω υποστήριξη στον λιβανικό στρατό — εξοπλισμό, εκπαίδευση και χρηματοδότηση.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα ενταχθούν σε τριμερή μηχανισμό που είχε δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο του 2006 από την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), το Ισραήλ και τον Λίβανο. Ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο πλέον θα προεδρεύουν οι ΗΠΑ, θα διατηρεί «απευθείας» επικοινωνία με τα διάφορα μέρη και θα επιτρέπει «κάθε φορά που διαπιστώνεται παραβίαση» της συμφωνίας, «ιδίως σοβαρή παραβίαση», να «αντιμετωπίζεται αμέσως», ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου