Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024
Κιθ Κέλογκ: ο 80χρονος στρατηγός που θέλει να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τον διορισμό του απόστρατου στρατηγού Κιθ Κέλογκ (Keith Kellogg) ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εξετάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Πρόκειται για τον στρατηγό που είχε παρουσιάσει στον Τραμπ το σχέδιο τερματισμού του πολέμου και βάσει όσων αναφέρουν τρεις πηγές στο Reuters, μελετάται να είναι ο ειδικός απεσταλμένος.
Ο Κέλογκ υπήρξε επικεφαλής προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ (2017-2021) και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του τότε αντιπροέδρου Μάικ Πενς.
Το σχέδιο του Keith Kellogg για τον τερματισμό του πολέμου, περιλαμβάνει το πάγωμα των γραμμών μάχης στα σημεία όπου ο καθένας επικρατεί και τον εξαναγκασμό τόσο του Κιέβου όσο και της Μόσχας να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Reuters .
Επί του παρόντος ειδικός απεσταλμένος για τη σύγκρουση, δεν υπάρχει αλλά ο Τραμπ είναι πιθανό να θεσπίσει αυτήν τη θέση, είπαν και οι τρεις πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν.
Ο 80χρονος Κέλογκ δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος υποψήφιος για τη θέση.
Αντιμετωπίζει ανταγωνισμό για τον ρόλο, από τον Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην εν ενεργεία διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Τραμπ,
Μάλιστα μία από τις πηγές με γνώση της διαδικασίας διορισμού, ανέφερε ότι ο Γκρένελ εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τη θέση.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που είχε διοργανώσει το Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, ο Γκρένελ είχε υποστηρίξει τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» ως μέσο επίλυσης της σύγκρουσης.
Από την πλευρά του ο Κέλογκ, συνέταξε το σχέδιό του σε συνεργασία με τον Φρεντ Φλάϊτζ (Fred Fleitz), ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής προσωπάρχης του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Τραμπ.
Σχέδιο τριών αξόνων
Το προτεινόμενο σχέδιο Κέλογκ – Φλάϊτζ προς την Ουκρανία είναι ότι θα αποκτήσει περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο εάν προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι ΗΠΑ θα προειδοποιήσουν ταυτόχρονα τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε άρνηση διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Η δε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα αποσυρθεί από το τραπέζι βραχυπρόθεσμα.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που είναι απίθανο να ικανοποιήσει το Κίεβο, σχολιάζει το Reuters, δεδομένου ότι θα εκχωρούσε de facto στη Ρωσία τον έλεγχο τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας, τουλάχιστον για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Η δεύτερη δυσκολία που θα αντιμετώπιζε το σχέδιο θα ήταν η θεωρουμένη ως βεβαία αντίδραση μερίδας Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ιδιαίτερα στη
Βουλή των Αντιπροσώπων, στο να συμφωνήσουν στη χορήγηση περισσότερης βοήθειας προς την Ουκρανία.
naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου