Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Ιδανικό σημείο διέλευσης για υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών η Ελλάδα, γράφει η Les Echos


Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos ανέφερε σήμερα ότι η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική της θέση, είναι ένα ιδανικό σημείο διέλευσης για υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, με αφορμή την απόφαση της γαλλικής εταιρείας Data4 να κατασκευάσει στην Παιανία το μεγαλύτερο data center campus στην Ελλάδα.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το έργο αυτό συνιστά «ώθηση για τη χώρα, η οποία σκοπεύει να χαράξει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη αποθήκευσης δεδομένων», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Data4 Ολιβιέ Μισελί δήλωσε πως «Δύο κέντρα δεδομένων, με ισχύ 15 megawatt το καθένα, πρέπει να κατασκευαστούν. Το πρώτο στα τέλη του 2026-αρχές του 2027, ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλα. Η αρχική επένδυση, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, θα αυξηθεί κατά 500 εκατομμύρια με ένα τρίτο κτίριο, ή ακόμα και έως ένα δισεκατομμύριο, αν υπάρχει ζήτηση».
Καταλήγοντας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα γης στην Αττική και ο βολονταρισμός της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των επιχειρήσεων έπεισε τελικά τη Data4 να εγκατασταθεί στην Ελλάδα μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data4, στην εκδήλωση θεμελίωσης είχε υπογραμμίσει πως η ζήτηση που θα υπάρξει για αποθήκευση δεδομένων θα καθορίσει και την χρονική περίοδο έναρξης κατασκευής και δεύτερου κέντρου στην ίδια έκταση, για το οποίο έχει ληφθεί η σχετική άδεια, ανεβάζοντας την συνολική επένδυση στα 300 εκατ.ευρώ περίπου. Είναι μια πραγματική επένδυση, οι πρόδρομες εργασίες για το πρώτο κέντρο έχουν ξεκινήσει, ακολουθούμε σταδιακά βήματα, τόνισε χαρακτηριστικά.
Η χωρητικότητα και οι θέσεις εργασίας του νέου data center campus

Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, το νέο campus βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα σε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ATH1 κατασκευάζεται σε έκταση 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Το πρώτο κέντρο δεδομένων του campus εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026, αρχές του 2027. Το ATH1 της Data4 θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους κ.λπ. Ο Όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της DATA4, «η δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι το αντικείμενο ζήλιας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που δεν ήταν πάντα φιλικές στο παρελθόν. Η στρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των διαδρομών τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, την καθιστά καθοριστική τοποθεσία. Με αυτό κατά νου, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας της χώρας και την υποστήριξη της ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών για αυτή την ψηφιακή επανάσταση».
Η Ελλάδα, ένας στρατηγικός κόμβος συνδεσιμότητας

Όπως αναφέρει η Data4 στην ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της εκδήλωσης θεμελίωσης «η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας ως κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω από την άφιξη αρκετών σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (MENA) και την Ασία. Παράλληλα, η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας (11 GW) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη θεμελιώδη τάση».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου