Η πρόωρη αποπληρωμή 7,93 δισ. ευρώ στο πρώτο μνημονιακό δάνειο που πήρε η Ελλάδα το 2010 από την Ευρωζώνη μπαίνοντας στον φαύλο κύκλο των μνημονίων η οποία έχει δρομολογηθεί για τον επόμενο μήνα έχει αρκετά προφανή κέρδη.
Κατ' αρχάς, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί ισόποσα. Τούτο διότι το χρέος των 7,93 δισ. ευρώ θα εξοφληθεί με 5 δισ. από χρήματα που έχει αντλήσει η χώρα από τις αγορές και 3 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι (ουσιαστικά το επιπλέον δάνειο) των 15,7 δισ. από τον ESM. Το ποσό αυτό, θα είναι ελεύθερο να χρησιμοποιηθεί για το χρέος μεν αλλά όπου και όποτε κρίνει η Ελλάδα, δικαίωμα που θα κατοχυρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Συνεπώς, το ένα χρέος (αυτό από την Ευρωζώνη) θα αποπληρωθεί με νεότερο χρέος. Επιπλέον, η πρόωρη αποπληρωμή θα έχει και ένα πρόσθετο κέρδος περίπου 130 -150 εκατ. ευρώ από τόκους.
Εκτός όπως από το άμεσο όφελος υπάρχει και ένα παράπλευρο κέρδος στο επίπεδο της αξιοπιστίας. Η τριπλή δόση που θέλει να αποπληρώσει φέτος η Ελλάδα έρχεται μετά από άλλες δύο πληρωμές διπλών δόσεων ύψους 5,3 δισ. ευρώ για το 2023 και 5,3 δισ. ευρώ το 2022 για το ίδιο δάνειο. Οι δύο αυτές πρόωρες αποπληρωμές έγιναν μέσα σε δύο διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαμε την ενεργειακή κρίση και το 2023 είχαμε το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει κερδίσει την αξιοπιστία της στο επίπεδο της αποπληρωμής παλαιότερων χρεών πριν την ώρα τους. Το κέρδος στην αξιοπιστία της χώρας φάνηκε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του πακέτου της ΔΕΘ. Το φαινομενικά άκαμπτο πλαίσιο για τις δαπάνες έγινε "ελαστικό" και χώρεσε επιπλέον παροχές ύψους 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η οροφή της αύξησης των δαπανών έφτασε το 3,7% από 3% που ήταν αρχικά.
Οι επενδυτές
Το μήνυμα στους επενδυτές είναι διπλό: Στο πρώτο σκέλος οι νέοι "δανειστές" του ιδιωτικού τομέα βεβαιώνονται ότι η Ελλάδα πλέον έχει την δυνατότητα να αποπληρώνει και μάλιστα πρόωρα τα χρέη της. Το δεύτερο, πιο κρυφό σκέλος του μηνύματος είναι ότι ο δανεισμός της Ελλάδας μετατοπίζεται από τον επίσημο τομέα στην παρούσα φάση τον ESM και τον EFSF) στον δανεισμό από τις αγορές. Με τον τρόπο αυτό αφήνει την υπόνοια ότι τα ετήσια δανειακά προγράμματα θα μεγαλώσουν από τα σημερινά επίπεδα των 8-10 δισ. ευρώ., δίνοντας την ευκαιρία τους διεθνείς θεσμικούς να πάρουν θέση με μεγαλύτερα ποσά στους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι συνεχίζουν να είναι περιζήτητοι και μάλλον δύσκολο να βρεθούν λόγω της πολύ χαμηλής ακόμη ρευστότητας των ελληνικών τίτλων.
Οι οίκοι αξιολόγησης
Με τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους οι οίκοι αξιολόγησης μπορούν να "ξεχνούν" έστω και για λίγο το υψηλό επίπεδο του χρέους της χώρας και να μένουν στην επιθετική διαχείριση που έχει υιοθετήσει η Αθήνα και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Μαζί με τις όλο και καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας οι οίκοι αξιολόγησης μπορούν πλέον να υποστηρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και να πειστούν ότι η επενδυτική βαθμίδα που έδωσαν στο τέλος του 2023 δεν ήταν "υπερβολή". Επίσης, με βάση την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων στην βαθμίδα BB από την αγορά (δύο βαθμίδες πάνω από το ΒΒΒ- που βρίσκεται επίσημα η χώρα) οι οίκοι αξιολόγησης, θα έχουν κάθε λόγο να εξετάσουν μια νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου μέσα στο 2025.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου