Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Η άλλη οπτική της τουριστικής έκρηξης: Αύξηση ενοικίων, κακές εργασιακές σχέσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος

 


Τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας κρίνουν οι Έλληνες πολίτες στη νέα έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο 19ο συνέδριο τουρισμού του ΣΕΤΕ.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρεί ο γενικός πλη
θυσμός ότι δημιουργεί η ραγδαία άνοδος του τουρισμού στην Ελλάδα είναι η αύξηση των ενοικίων και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κακές εργασιακές συνθήκες, ο υπερτουρισμός και σε ένα βαθμό οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Από την άλλη πλευρά το νόμισμα του τουρισμού φαίνεται να έχει και τη θετική του όψη καθώς οι ερωτώμενοι παραδέχονται ότι ο κλάδος έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της εποχικής απασχόλησης και την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Η λέξη-κλειδί που φαίνεται να συνοδεύει τα ερωτήματα για τον τουρισμό είναι η "ισορροπία", ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι τόσο αρνητικοί όσο το γενικό κοινό.

Η άλλη οπτική της τουριστικής έκρηξης: Αύξηση ενοικίων, κακές εργασιακές σχέσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος

Οι αρνητικές επιπτώσεις: Είναι όντως έτσι ή ο κόσμος παρασύρεται;

Στις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού βλέπουμε την αύξηση των ενοικίων με ποσοστό 40,5% των ερωτηθέντων, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της στροφής προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία στερεί ακίνητα προς ενοικίαση με αποτέλεσμα να εντείνεται ακόμα περισσότερο η στεγαστική κρίση.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση των τιμών γενικότερα και όχι απλά στον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης στα πιο δημοφιλή νησιά. Ωστόσο, η ακρίβεια σαν ζήτημα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας και ο τουρισμός είναι απλά ένας ακόμα τομέας που κάνει πιο φανερές τις διαφορές.

Σχετικά με τα θέματα εργασίας, ο γενικός πληθυσμός έχει σε μεγάλο βαθμό την άποψη πως οι εργαζόμενοι εργάζονται υπερβολικές ώρες σε κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλές αμοιβές, ενώ εγείρεται και θέμα επαρκούς ασφάλισης λόγω της εποχικότητας των επαγγελμάτων. Στις πιθανές λύσεις ζητούν να βελτιωθούν πρώτα οι συνθήκες εργασίας, να αυξηθούν περαιτέρω οι μισθοί καθώς και να υπάρξει πρόνοια για τη μείωση της εποχικότητας αλλά και υπάρχει εκπαίδευση και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζομένων. Πάγιο αίτημα είναι, επίσης, να αυξηθούν οι έλεγχοι εκ μέρους του κράτους.

Όσον αφορά πάντως το ύψος των απολαβών ανεξάρτητα από τις δυσκολίες των τουριστικών επαγγελμάτων το 35,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτές είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της χώρας και το 31,6% ότι είναι οι ίδιες με τους άλλους κλάδους, ενώ κάτι λιγότερο από τους μισούς εργαζόμενους (46,%) κρίνουν ότι αμείβονται καλύτερα σχέση με τον ελληνικό μέσο όρο

Για τον υπερτουρισμό φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, δηλαδή το 75%, θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα αν και σε ξεχωριστή ερώτηση σχετικά με το αν εντοπίζουν το ίδιο πρόβλημα στην περιοχή που μένουν απαντούν όχι κατά 67%.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του τουρισμού, κυρίως σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς όπως για παράδειγμα η Σαντορίνη και η Μύκονος αλλά και νησιά με πολύ λίγους κατοίκους, φαίνεται πως δημιουργεί ανησυχία στο γενικό πληθυσμό καθώς κρίνουν σε ποσοστό ότι 39% ότι δρα αρνητικά.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου