Συνολικά 1.055 νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας παρέδωσε η Ελλάδα στην Τουρκία, με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού να πανηγυρίζει, κάνοντας λόγο για «επαναπατρισμό» των αντικειμένων, παρότι ανήκουν σε άλλο λαό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, τα νομίσματα κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές Κήπων Έβρου τον Ιούλιο του 2019. Πρόκειται για 61 αργυρούς στατήρες (δίδραχμα), κοπές πόλεων της Παμφυλίας, Κιλικίας, Ιωνίας, Κύπρου, αλλά και της Αίγινας και της Μήλου, και 994 αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, μεταξύ των οποίων ένα υπόχαλκο, με χρονολογίες κοπής που κυμαίνονται από τις αρχές έως τα τέλη του 5ου αι. π.Χ..
«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και των κρατών. Ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστούν εθνική ευθύνη και παγκόσμια ηθική δέσμευση. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τη διάσωση του πολιτισμού μας και της ιστορικής μας μνήμης», δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από την αίθουσα Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου, κατά την τελετή επιστροφής των κατασχεθέντων νομισμάτων, προϊόντων παράνομης ανασκαφής και διακίνησης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy.
Για έναν «πολύ σημαντικό επαναπατρισμό», τον πρώτο από την Ελλάδα προς την Τουρκία, έκανε λόγο ο Mehmet Nuri Ersoy από την πλευρά του, που εξήρε τη σημασία «της διμερούς συνεργασίας, η οποία έχει αποδώσει καρπούς», αλλά και της συνεργασίας με τους διεθνείς οργανισμούς. «Θα πρέπει οι δυο χώρες μας, από κοινού, να καταπολεμήσουμε την παράνομη διακίνηση και να έχουμε στενούς δεσμούς», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ακολουθούν φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου