Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Η είσοδος των Γάλλων φέρνει και άλλους μεγάλους παίκτες στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

 


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το φλερτ των Γάλλων της Meridiam με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου, είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο όταν και είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης με τον ΑΔΜΗΕ.

Πλέον ο γαλλικός κολοσσός εισέρχεται με μερίδιο 49,9% στον Great Sea Interconnector εξέλιξη με βαρύνουσα οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία για το μεγάλο αυτό έργο. Και αυτό διότι η γαλλική είσοδος ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας ισχυρής επενδυτικής ομάδας κάνοντας πιο εύκολη τη συμμετοχή και νέων ενδιαφερόμενων επενδυτών όπως της εταιρείας TAQA και του αμερικάνικου fund DCF.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Οι συζητήσεις αφορούν συγκεκριμένα τη συνεργασία με τον κολοσσό στις ενεργειακές επενδύσεις, στην Ε.Ε. και αλλού, κρατική εταιρεία TAQA.

Καθώς η TAQA είναι μια εταιρεία εκτός Ε.Ε., η οποία έχει μεγάλες επενδύσεις εντός Ε.Ε. και αλλού όχι μόνο σε ενεργειακές υποδομές αλλά και στην παραγωγή και προμήθεια, πιθανόν να αντιμετώπιζε εμπόδια στην πιστοποίηση. Με την παρουσία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού εταίρου όπως η Meridiam στο μετοχικό κεφάλαιο τα εμπόδια αυτά εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεραστούν ευκολότερα. Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της TAQA έχουν ενημερωθεί πλήρως για το ενωσιακό καθεστώς που διέπει τις εταιρείες ανάπτυξης ηλεκτρικών δικτύων και βρίσκονται σε επαφή απευθείας με την Κομισιόν προκειμένου να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η περίπτωση της εταιρείας από τα ΗΑΕ θα πρέπει να θεωρείται η πιο προχωρημένη αμέσως μετά την γαλλική Meridiam. 

Γιατί μπαίνουν οι Γάλλοι

Η μεγάλη γαλλική εταιρεία επιδίωξε και πέτυχε την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της διασύνδεσης για δύο βασικούς λόγους: πρώτον οικονομικούς καθώς μπαίνουν γαλλικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο έργο το οποίο εξασφαλίζεται και έχει ήδη ως βασικό προμηθευτή για τα καλώδια μια άλλη γαλλική βιομηχανία την περίφημη Nexans. Δεύτερο για λόγους γεωπολιτικούς καθώς το Παρίσι επιδιώκει ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται ότι σε περίπτωση που εισέλθουν και άλλοι επενδυτές στη διασύνδεση τότε θα υπάρξει αναλογική μείωση των μεριδίων τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και των Γάλλων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση φιλοδοξούν να έχουν ηγετικό ρόλο στο σχήμα, κάτι που άλλωστε μαρτυρά και το υψηλό ποσοστό 49,9% που αποκτούν. 

Σημειώνεται ότι η Meridiam δεν είναι ένας απλός παίκτης. Η γαλλική εταιρεία, με έδρα το Παρίσι, έχει παρουσία σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ άλλων, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.

Άλλοι παίκτες

Εκτός από τους Γάλλους αλλά και τα ΗΑΕ, ένας ακόμη μνηστήρας για είσοδο στο έργο είναι και το αμερικανικό κρατικό fund DFC το οποίο από τον περασμένο Μάιο έλαβε απόφαση συμμετοχής στον GSI, εκφράζοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για είσοδο στον φορέα υλοποίησης μέσω επιστολής προθέσεως (Letter of Intend). Οι Αμερικανοί συζητούν για την απόκτηση μεριδίου 10%. Η περίπτωση των Αμερικανών πάντως είναι λίγο πιο περίπλοκη καθώς το συγκεκριμένο fund καθότι κρατικό πρέπει να εξασφαλίζει για τις επενδύσεις του την έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας. Με δεδομένη την αλλαγή πρόεδρου και κυβέρνησης, οι εξελίξεις γύρω από το DFC φαίνεται να δρομολογούνται για το πρώτο τρίμηνο του 2025 και αφότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση Τραμπ. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου