Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Σύνοδος στο Παρίσι: «Δύναμη αποτροπής» στην Ουκρανία ετοιμάζουν Μακρόν – Στάρμερ


Ελίζα Καραγιώργη • ekaragiorgi@naftemporiki.gr

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου για την Ουκρανία στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως μια γαλλοβρετανική αποστολή στην Ουκρανία θα εργαστεί για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, η «δύναμη εγγύησης ασφαλείας/αποτροπής» («force de réassurance») για την Ουκρανία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως «ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να πετύχουμε την ειρήνη και να θέσουμε την Ουκρανία στην καλύτερη θέση για να διαπραγματευτεί».

Για τον Γάλλο πρόεδρο, «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει και είναι ευπρόσδεκτες».

Ο Μακρόν επέκρινε τη ρωσική στάση: «Η Ουκρανία είχε το θάρρος να αποδεχθεί μια εκεχειρία τριάντα ημερών. Μετά από αυτή την ουκρανική απόφαση, δεν υπήρξε καμία ρωσική απάντηση. Υπήρξαν νέες συνθήκες για πιο μερική και υποθετική εκεχειρία και ταυτόχρονα, κάθε μέρα, όλο και πιο βαριά πλήγματα».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την απόφαση να επιταχυνθεί η πληρωμή των «δανείων που αποφάσισε η G7» από την ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «συμφώνησαν ομόφωνα ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν πρέπει να αρθούν». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα «κατευθύνουν» τις προσπάθειες αυτού του συνασπισμού χωρών.



Την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία το συντομότερο το δυνατόν υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στα πλαίσια μιας συμμαχίας προθύμων.

Κατά της αποστολής στρατευμάτων, είναι και άλλες χώρες, για την ώρα, όπως για παράδειγμα η Κροατία.
Εκτός συζήτησης η άρση των κυρώσεων

Εκεί που φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια είναι στο θέμα της άρσης των κυρώσεων. Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και ο Κιρ Στάρμερ, αλλά και ο Όλαφ Σολτς, θεωρούν ότι είναι «πολύ νωρίς» και «ασύμφορη» μια τέτοια συζήτηση, παρόλο που συγκαταλέγεται στις βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας όχι απλά για την εκεχειρία, αλλά και για την κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι να παραμείνουμε πιστοί στον στόχο μας για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης. Αυτό περιλαμβάνει την διατήρηση της πίεσης επί της Ρωσίας μέσω των κυρώσεων», έγραψε στο Χ ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ομοίως και άλλοι ηγέτες ξεκαθάρισαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, θεωρώντας πως έτσι «διατηρείται η πίεση» στη Μόσχα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου