Έχεις παρατηρήσει πόσο πιο ανανεωμένη νιώθεις όταν περνάς λίγες ημέρες στη φύση; Τρως πιο ποιοτικά, αναπνέεις καλύτερα, ο ύπνος σου είναι πιο βαθύς και χορταστικός, το μυαλό σου ηρεμεί και νιώθεις ότι σφύζεις από ζωή. Το πιο σημαντικό; Αφιερώνεις χρόνο για να σκεφτείς και να συνειδητοποιήσεις τον θετικό αντίκτυπο της φύσης πάνω σου. Σε αντίθεση, οι ρυθμοί στο κλεινόν άστυ είναι φρενήρεις και, ενώ ξέρεις ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζει την υγεία σου, τείνεις να το ξεχνάς, το βάζεις κάτω από το χαλάκι ή νιώθεις ανίσχυρη να δράσεις.
Κι όμως, οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε ότι "η ανθρώπινη υγεία και η υγεία των οικοσυστημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους", όπως επισημαίνει η Catherine Ganzleben, head of Unit on Sustainable and Fair Transitions στο European Environment Agency. Μάλιστα, τονίζει ότι "όταν ζούμε, εργαζόμαστε, πηγαίνουμε σχολείο ή παίζουμε σε μολυσμένα περιβάλλοντα, υποφέρει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα μας. Η προστασία της φύσης δεν έχει σχέση με την προστασία του πλανήτη. Έχει σχέση με τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας, τόσο της δικής μας όσο και των παιδιών μας".
Σύμφωνα με την ειδικό, "οι μεγαλύτεροι άμεσοι κίνδυνοι για την υγεία μας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση, ειδικά στις πόλεις. Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή συνιστά υπαρξιακή απειλή για τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας. Αυτό περιλαμβάνει την άμεση απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας καύσωνα, δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών, καθώς και πιο μακροπρόθεσμες απειλές για την παραγωγή τροφίμων λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών φαινομένων. Παρατηρούμε, επίσης, μεταβολές στην κατανομή των λοιμωδών νοσημάτων, καθώς τα έντομα-φορείς αυτών των νόσων μετακινούνται βόρεια λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Γνωρίζουμε, ακόμα, ότι ορισμένα χημικά είναι επικίνδυνα για την υγεία".
Τα 6 προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές τοξίνες
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν πλέον μολυσμένο αέρα, ο οποίος σκοτώνει επτά εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η έκθεσή μας στις τοξίνες του περιβάλλοντος προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας, γιατί μόνο τότε μπορούμε να δράσουμε προληπτικά, να προλάβουμε ένα θέμα υγείας όσο ακόμη είναι μικρό, ώστε να μη γίνει σοβαρότερο και να συνειδητοποιήσουμε την αξία της αποτοξίνωσης. Η περιβαλλοντική ρύπανση και οι τοξίνες του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά κάποια θέματα υγείας, όπως:
1. Η γονιμότητα. Με τα ποσοστά της υπογεννητικότητας να αυξάνονται διαρκώς και ραγδαία, ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό είναι οι περιβαλλοντικές τοξίνες που προκαλούν διαταραχή στον γυναικείο κύκλο, μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων καθώς και αύξηση των αποβολών.
2. Τα αυτοάνοσα. Τα αίτια για την πανδημία της σύγχρονης εποχής, όπως χαρακτηρίζονται τα αυτοάνοσα νοσήματα, είναι σίγουρα πολυπαραγοντικά, ανάμεσα όμως σε αυτά, εκτός από τους ιούς, τα βακτήρια, τα ψυχοσωματικά, την έκθεση σε ακτινοβολίες κ.λπ., περιλαμβάνονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες και τοξίνες.
3. Ο καρκίνος. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την έκθεση σε ρύπους. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 270.000 Ευρωπαίοι πολίτες σκοτώνονται από τη ρύπανση κάθε χρόνο.
4. Οι ορμονικές ανισορροπίες. Οι τοξίνες του περιβάλλοντος μιμούνται τις ορμόνες που παράγονται φυσικά από τον οργανισμό, ξεγελώντας έτσι το σώμα, που νομίζει ότι πρόκειται για τις δικές του ορμόνες, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων.
5. Ο μεταβoλισμός και η αύξηση βάρους. Τα παχυσαρκογόνα είναι μια κατηγορία τοξινών (βρίσκονται και στα πλαστικά, τα φυτοοιστρογόνα και περιλαμβάνουν και τα parabens) η οποία διαταράσσει τον μεταβολισμό, επηρεάζει την παραγωγή ορμονών και προκαλεί αύξηση βάρους.
6. Οι λειτουργίες του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες, η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία και συγκεκριμένα τις λειτουργίες της συγκέντρωσης και της μνήμης, αυξάνοντας τις πιθανότητες νόσησης από Αlzheimer και Parkinson.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής και αποτοξίνωση
Συνειδητοποιώντας όλα τα παραπάνω, με τους ειδικούς και τους μελετητές να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου τα τελευταία χρόνια, η αποτοξίνωση γίνεται μέσο προστασίας έτσι ώστε μέσω της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων αποτοξίνωσης να αποτρέπεται η συσσώρευση τοξινών. Τι κάνουμε:
Α. Εστιάζουμε στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και ακολουθώντας τις συμβουλές του διατροφολόγου μας.
Β. Εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας την τακτική και ήπια άσκηση αποφεύγοντας εξάρσεις και υπερβολές.
Γ. Φροντίζουμε να κοιμόμαστε 7-8 ώρες ημερησίως και λέμε "όχι" στις οθόνες, στο υπερβολικό φαγητό και αλκοόλ λίγες ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.
Δ. Διαχειριζόμαστε το στρες της καθημερινότητας με μεθόδους όπως ο διαλογισμός, η yoga, το Pilates ή και αναζητούμε τη βοήθεια ειδικού.
Ε. Κάνουμε τακτικά τσεκάπ και συζητάμε με τον θεράποντα ιατρό μας για την ανάγκη λήψης ενός φυτικού αποτοξινωτικού σκευάσματος.
shape.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου