Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Βούρκωσαν τα πληρώματα: Παροπλίστηκαν 4 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε 1 ώρα

 


Συνολικά 4 πλοία παροπλίστηκαν την Παρασκευή από τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, με τα πληρώματά τους να παρακολουθούν με βουρκωμένα μάτια τις τελετές να πραγματοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες σε μία ώρα.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Παρασκευή ήταν μία πολύ δύσκολη ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό, με τα πληρώματα τεσσάρων πλοίων να μην μπορούν να χαρούν από τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για τις αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Χθες δημοσιεύσαμε κατ’ αποκλειστικότητα στο enikos.gr φωτογραφίες από τον παροπλισμό της πυραυλακάτου ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ.

Σήμερα δημοσιεύουμε στο enikos.gr τα ονόματα επιπλέον τριών πλοίων που παροπλίστηκαν, επίσης την Παρασκευή, μέσα σε μία ώρα. Πρόκειται για την Πυραυλάκατο ΤΠΚ ΒΟΤΣΗΣ Ρ-72, του Παράκτιου Περιπολικού ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Ρ-196 και του ταχύπλοου ZUBR ΚΕΦΑΛΗΝΝΙΑ L-180.

Συνολικά 4 πλοία αποσύρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μία ώρα, με τους παριστάμενους να μας μεταφέρουν εικόνες έντονης συγκίνησης των πληρωμάτων.

ΞΕΝΟΣ

Αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν η απουσία της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και δη του Αρχηγού ΓΕΝ Δημήτριου Ελευθέριου Κατάρα. Και ο λόγος που σημείωναν τις απουσίες είναι διότι και τα τέσσερα ήταν πλοία που είχαν γράψει ιστορία στο Πολεμικό Ναυτικό και «έπρεπε ο παροπλισμός τους να πραγματοποιηθεί με ανάλογες τιμές κι όχι εν κρυπτώ από τα Μέσα Ενημέρωσης και χωρίς την παρουσία της ηγεσίας».

«Τα καράβια παροπλίζονται με τιμές και δόξες» σχολίαζε απόστρατος του ΠΝ στο enikos.gr, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας την Παρασκευή.

Από τα 4 πλοία που παροπλίζονται αίσθηση προκαλεί η απόφαση για τον παροπλισμό του zubr ΚΕΦΑΛΗΝΝΙΑ.

Τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (Ρωσική ονομασία ZUBR – Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι σήμερα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη (Air – Cushion Landing Craft) στον κόσμο και αποτελούν την τέταρτη γενιά αεροστρόμνων σκαφών.

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ

Το ΠΤΜ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ήταν το πρώτο ΠΤΜ που παραλήφθηκε από το ΠΝ. Είναι ρωσικής προελεύσεως και σχεδιάσεως σύμφωνα με το πρόγραμμα 12322 με Ser . No 104. Ναυπηγήθηκε το 1993 στο ναυπηγείο της εταιρίας ALMAZ της Αγίας Πετρούπολης και παρα-δόθηκε στο Ρωσικό Ναυτικό το 1994 με τον αριθμό 717. Το έτος 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της ρωσικής πλευράς σύμφωνα με την οποία θα γινόταν πλήρης επισκευή όλων των συστημάτων του σκάφους με κύριες μετασκευές στα συστήματα ψύξεως ελαίου των κυρίων μηχανών, την προσθήκη δύο επιπλέον συστημάτων κλιματισμού και την προσθήκη δύο μετατροπέων ηλεκτρικής ισχύος.

Τον Οκτώβριο έως Νοέμβριο του 2000 διεξήχθησαν οι έλεγχοι του σκάφους εν όρμω ( harbor trials ) και εν πλω ( sea trials ) στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας. Η επίσημη παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό και η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2001 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Χ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ ΠΝ.

Τα τελευταία 8 χρόνια το πλοίο βρισκόταν επί μονίμου βάσης δεμένο στην Αμφιάλη ελλείψει ανταλλακτικών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο στην Ρωσία δυσχέρανε έτι περαιτέρω την κατάσταση κι αντί να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης ανταλλακτικών για την αξιοποίησή του, αποφασίστηκε να παροπλιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα 3 πλοία του τύπου, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ και ΙΘΑΚΗ.

ΒΟΤΣΗΣ

Όμως και η ΤΠΚ ΒΟΤΣΗΣ ήταν σχετικά νέο καράβι. Είναι τύπος COMBATTANTE II A (TIGER CLASS S-148) πρώην STORCH (S-52). Η Ελληνική Σημαία υψώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1994 και το πλοίο εντάχθηκε στη δύναμη της ΔΤΣ.

 Σε ότι αφορά το ππ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, η αντικατάστασή του ήταν αναμενόμενη λόγω της έλευσης των αμερικανικών περιπολικών τύπου ISLAND από το απόθεμα των ΗΠΑ. Ήταν από τα 6 περιπολικά του αυτού τύπου, που αγοράσθηκαν από τα νορβηγικά ναυπηγεία στο Mandal. Έτος ναυπηγήσεως 1966-67. Η παραλαβή του έγινε στις 21 Νοεμβρίου 1966 από τον Υπολοχαγό Ι. Θεοφιλόπουλο. Τα πλοία αυτά, που αποτέλεσαν τον πρώτο Στολίσκο Τορπιλακάτων του Ναυτικού, ήταν τα πρώτα σκάφη που κατασκευάστηκαν, μεταπολεμικώς, κατόπιν παραγγελίας του Ελληνικού Ναυτικού και με δαπάνη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Απέπλευσε μαζί με το ΗΝΙΟΧΟΣ από τη Νορβηγία στις 21 Δεκεμβρίου 1966 και έφθασαν στην Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου 1967 έπειτα από επίπονο ταξίδι 47 ημερών.

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της έντονα συγκινησιακής ατμόσφαιρας που επικρατούσε ήταν το γεγονός ότι στην λιτή δεξίωση, που ακολούθησε αμέσως μετά τον fast – track παροπλισμό των τεσσάρων πλοίων στην Διοίκηση Ταχέων Περιπολικών, ελάχιστοι έδωσαν το «παρών» από τα πληρώματα, αφού όπως μας μετέφεραν «δεν είχαμε να γιορτάσουμε κάτι. Το κλίμα έμοιαζε περισσότερο με κηδεία».

Στα αξιοσημείωτα που ακολούθησαν τις τελετές παροπλισμού ήταν ότι οι μεταθέσεις των πληρωμάτων τους γνωστοποιήθηκαν στις 7.00 το βράδυ της Παρασκευής με την υποσημείωση ότι έπρεπε να παρουσιαστούν στα πλοία που αναλαμβάνουν… χθες, κυριολεκτικά! Δηλαδή, μία ημέρα νωρίτερα.

Όπως έχουμε αποκαλύψει με λεπτομέρειες στο enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΝ με την έγκριση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου αποφάσισαν τον παροπλισμό του 15% των πλοίων του Στόλου μες στο 2025.

Παράλληλα, οι προσθήκες νέων πλοίων στον στόλο δε θα ξεπεράσουν τις 5, συμπεριλαμβανομένου των 4 ημιτελών περιπολικών τύπου ISLAND και της φρεγάτας FDI Belharra ΚΙΜΩΝ, που αναμένεται να έρθει το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου