«Πολιτικός θάνατος»

Η ίδια η Λε Πεν ανακοίνωσε ήδη πώς θα ασκήσει έφεση και κάνει λόγο για «επιχειρούμενο πολιτικό θάνατο». Η νέα δικαστική διαδικασία αναμένεται πάντως να είναι μακρά, καθώς για τη σημερινή απόφαση χρειάστηκε να περάσουν κάπου 10 χρόνια δικαστικών διαδικασιών.

«Η προσωρινή απώλεια του δικαιώματος εκλογής σε δημόσια αξιώματα είναι μια συνηθισμένη τιμωρία στη Γαλλία, όταν οι πολιτικοί καταδικάζονται για διαφθορά», εξηγούν στη Ναυτεμπορική, Γάλλοι δημοσιογράφοι.

«Η απόφαση θεωρείται ευαίσθητη λόγω της μεγάλης δημοτικότητας της Λε Πεν, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, πολύ μπροστά από όλους τους πιθανούς αντιπάλους της, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να διεκδικήσει από το Σύνταγμα, μια τρίτη θητεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ifop, η Μαρίν Λε Πεν θα ερχόταν στην πρώτη θέση με εύρος μεταξύ 34% και 37%. Το καλύτερο αποτέλεσμα (37%) θα ήταν τη Λε Πεν αν είχε αντίπαλους τους πρώην πρωθυπουργούς Εντουάρ Φιλίπ (21%) και Γκαμπριέλ Ατάλ (20%).

«Ακόμη και μετριοπαθείς πολιτικοί στη Γαλλία, έχουν εκφράσει πάντως ανησυχίες, καθώς ενδεχόμενος αποκλεισμός θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την αφήγηση ότι η ετυμηγορία είχε πολιτικά κίνητρα για να εμποδίσει τη Λε Πεν να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.


Πλήγμα ή ώθηση;

Η δικαστική απόφαση ακούγεται ως πλήγμα για το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα στη Γαλλία σε μια στιγμή που κερδίζει σταθερά έδαφος και έχει μάλιστα εξελιχθεί σε μια πιο μετριοπαθή πολιτική δύναμη.

Από το 2018, η Μαρίν Λε Πεν μετονόμασε το δεξιό εξτρεμιστικό Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε από τον πρόσφατα θανόντα πατέρα της Ζαν-Μαρί, σε Εθνικό Συναγερμό, αποφεύγοντας τις ακραίες ριζοσπαστικές θέσεις για να στηριχθεί μεταξύ των ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού.
Ο 29χρονος διάδοχος

Εάν υλοποιηθεί τελικά ο πολιτικός αποκλεισμός της Λε Πεν, ο αντικαταστάτης της βρίσκεται ήδη στις τάξεις του RN. Είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του κόμματος. Στα 29 του χρόνια θεωρείται ήδη από πολλούς ως ο φυσικός διάδοχος της Λε Πεν.

Παρόλο που η Λε Πεν είναι στην πολιτική για δεκαετίες και είναι γνωστή για τη μεταμόρφωση του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λε Πεν – που χαρακτηριζόταν από αντισημιτικές και ανοιχτά ρατσιστικές επιδείξεις – ο Μπαρντελά είναι πλέον αρκετά αναγνωρίσιμος στα νεότερα κλιμάκια του κόμματος για να μπορέσει να διεκδικήσει το αξίωμα το 2027.

Επιπλέον, αν γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Μπαρντελά θα μπορούσε να επιλέξει τη Λε Πεν ως μία από τους υπουργούς του. «Δεδομένου ότι οι υπουργοί δεν προέρχονται από τη λαϊκή ψήφο και εκλέγονται άμεσα από την Εκτελεστική εξουσία, θα μπορούσε τελικά η Λε Πεν να μετάσχει σε μια υποθετική κυβέρνηση Μπαρντελά», τονίζουν στη «Ν» Γάλλοι δημοσιογράφοι. «Μπορεί η Λε Πεν να έχει μεγάλη υποστήριξη, αλλά υπάρχει επίσης η αντίληψη ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει. Η διάδοχός της μπορεί να έχει λιγότερη εμπειρία, αλλά θα είναι σταθερός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές».

naftemporiki.gr