Πλέον όμως τα πράγματα για όσους που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη/ κοιλιοκάκη, αλλά και γι’ αυτούς που απλώς θέλουν να την αποφύγουν είναι πολύ εύκολα. Υπάρχουν δεκάδες άλευρα -όπως αμυγδάλου, καρύδας, dinkel, πίτουρου βρόμης, λιναρόσπορου, σόγιας κ.λπ.- που αντικαθιστούν επάξια τα λευκά άλευρα! Με την παρακάτω συνταγή, απολαύστε άφοβα gluten-free κριτσίνια.

Υλικά (20 τεμάχια)

  • 2 κούπες αλεσμένη βρόμη (ή αλεύρι βρόμης)
  • 1 κούπα νερό
  • 20 γρ. ηλιόσπορο
  • 20 γρ. κολοκυθόσπορο
  • 20 γρ. λιναρόσπορο κοπανισμένο
  • 20 γρ. σπόρους chia
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά μεταξύ τους.
  • Βήμα 2: Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι ο χυλός μας να είναι αρκετά πηχτός, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
  • Βήμα 3: Αφήνουμε τον χυλό περίπου για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
  • Βήμα 4: Χωρίζουμε το μείγμα σε 10 μπαλάκια και σχηματίζουμε με τα χέρια μας μπαστουνάκια.
  • Βήμα 5: Κόβουμε στη μέση κάθε μπαστουνάκι, ώστε να έχουμε 20 συνολικά, και τα πλάθουμε με τα χέρια μας στο τελικό σχήμα τους.
  • Βήμα 6: Τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 30-35’. Στη συνέχεια, κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα τα κριτσίνια μέχρι να κρυώσουν.

Διατροφική αξία ανά κριτσίνι

  • Ενέργεια: 63 kcal
  • Υδατάνθρακες: 6,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 2,8 γρ.
  • Λιπαρά: 3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI

newsbeast.gr