Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Έφτασε στην Αμερική με 25 δολάρια και 7 φλάουτα. Έγινε ο πλουσιότερος κάτοικός της


Νατάσα Στασινού • nstasinou@naftemporiki.gr

Το πλοίο φτάνει στη Βαλτιμόρη την άνοιξη του 1784. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκεται ένας νεαρός Γερμανός, μόλις 20 ετών, που δεν μιλά καλά αγγλικά και έχει στην τσέπη του μόλις 25 δολάρια.

Στις αποσκευές του λίγα ρούχα και επτά φλάουτα, τίποτα άλλο. Το όνομά του είναι Τζον Τζέικομπ Άστορ και δεν έχει σκοπό να ζήσει μια απλή, φτωχική ζωή. Έχει όνειρα. Και έχει το αλάνθαστο ένστικτο του εμπόρου.

Γεννημένος στο Βάλντορφ της Γερμανίας, γιος ενός ταπεινού κρεοπώλη, μεγαλώνει δουλεύοντας στο μαγαζί του πατέρα του. Στα 16 του, μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου εργάζεται στο εργοστάσιο μουσικών οργάνων του αδελφού του. Εκεί μαθαίνει λίγα αγγλικά και εξοικειώνεται με το εμπόριο.

Όμως, η πραγματική του ευκαιρία έρχεται όταν επιβιβάζεται στο πλοίο για την Αμερική. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γνωρίζει έναν έμπειρο έμπορο γούνας. Ο Άστορ ακούει προσεκτικά. Και όταν πατά το πόδι του στη Νέα Υόρκη, ξέρει ήδη ποιο θα είναι το μέλλον του.
Η ευκαιρία

Ξεκινά από το τίποτα. Αγοράζει δέρματα από ιθαγενείς και παγιδευτές, τα επεξεργάζεται και τα πουλά με κέρδος.

Σύντομα ανοίγει το δικό του κατάστημα γουναρικών στη Νέα Υόρκη και γίνεται αντιπρόσωπος μουσικών οργάνων. Η διορατικότητά του είναι μοναδική: ξέρει πότε να αγοράσει, πότε να πουλήσει, πώς να ελίσσεται στις αγορές.

Όταν το 1794 υπογράφεται η Συνθήκη Jay, που ανοίγει νέες αγορές στον Καναδά, ο Άστορ είναι από τους πρώτους που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία.
Το μεγάλο άνοιγμα

Η περιουσία του αυξάνεται ραγδαία. Επεκτείνεται στο εμπόριο με την Κίνα: γούνες, τσάι, σανδαλόξυλο και όπιο. Το 1808, ιδρύει την American Fur Company, με στόχο να ελέγξει το εμπόριο γούνας στις Μεγάλες Λίμνες και τον ποταμό Κολούμπια.

Το 1811, δημιουργεί το Fort Astoria, τον πρώτο αμερικανικό οικισμό στην ακτή του Ειρηνικού. Παρά τον πόλεμο του 1812 και τις αντιξοότητες, η αυτοκρατορία του επεκτείνεται.

Όμως, ο Άστορ δεν αρκείται στο εμπόριο. Διαβλέπει το μέλλον.

Στη δεκαετία του 1830, επενδύει μαζικά σε ακίνητα στο Μανχάταν. Αγοράζει εκτάσεις σε περιοχές που άλλοι θεωρούν ασήμαντες.
Και η Νέα Υόρκη

Εκμισθώνει αντί να πουλά, περιμένοντας την αύξηση της αξίας τους. Και έχει δίκιο: η Νέα Υόρκη μεγαλώνει και η περιουσία του εκτοξεύεται.

Όταν πεθαίνει, σαν σήμερα στις 29 Μαρτίου 1848, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, με περιουσία 20 εκατομμυρίων δολαρίων – ισοδύναμη με δισεκατομμύρια στη σύγχρονη εποχή. Μία ολόκληρη συνοικία στη Νέα Υόρκη θα πάρει το όνομά του: η Αστόρια.Η κηδεία του Τζον Άστορ/Shutterstock

Ο άνθρωπος που έφτασε με 25 δολάρια και 7 φλάουτα, άφησε πίσω του μια οικονομική αυτοκρατορία και μια κληρονομιά που συνεχίζει να επηρεάζει τη Νέα Υόρκη.

Η ιστορία του Τζον Άστορ είναι αυτή ενός άσημου μετανάστη, που έγινε ο απόλυτος μεγιστάνας της εποχής του. Γιατί τόλμησε. Και δούλεψε σκληρά.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου