Κείμενο: Βίκτωρας Μοντζέλλι
Ποιο κόμμα θα επέλεγε το κοινό σε ένα υποθετικό σενάριο, αν όλα τα κόμματα άλλαζαν αρχηγό; Αυτή ήταν μια ερώτηση που έθεσε στο κοινό της η εταιρείας δημοσκοπήσεων RealPolls. «Να σας πω πρώτα το ιστορικό πίσω από αυτή την ερώτηση», λέει ο Πέτρος Αλληλόμης,
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνικός Σύμβουλος της εταιρείας. «Γενικότερα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τις εταιρείες ερευνών το γνωστό “ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός”, στις πιο πολλές περιπτώσεις μας δείχνει ότι ο τωρινός πρωθυπουργός έχει πλεονέκτημα από τους υπόλοιπους και σε σπάνιες περιπτώσεις όταν αντιστρέφεται αυτό ξέρουμε συνήθως ότι μία κυβέρνηση δεν έχει και πολύ ζωή», εξηγεί.Ο κύριος Αλληλόμης φιλοξενήθηκε στο podcast του Newsbeast και μαζί με τον πολιτικό συντάκτη Σάββα Γουλόπουλο, είχαμε μια συζήτηση που δεν έμεινε μόνο στα δημοσκοπικά πλαίσια. Ας δούμε όμως την απάντηση της ερώτησης. «Με αυτή την ερώτηση, ουσιαστικά, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία κρατάει τα ποσοστά της δηλαδή από το 23%, πάει στο 22% και αυτό γίνεται γιατί παίρνει όλο τον δεξιό χώρο, ο οποίος διαμαρτύρεται τώρα και πάει στον κ. Βελόπουλο, στην κ. Λατινοπούλου ή σε άλλα κόμματα, επανέρχεται πάλι στη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διπλασιάζει, πάει στο 9,4% από περίπου 4,5-5% και το ΠΑΣΟΚ επίσης διπλασιάζει και πάει 18,4% και πλησιάζει πάρα πολύ τη Νέα Δημοκρατία. Φυσικά, πάντα υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι σε αυτό τον δείκτη ένα ποσοστό 20%», αναφέρει ο Π. Αλληλόμης και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι σωστά ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις του αναφέρει ότι “η επόμενη μέρα ίσως είναι του ΠΑΣΟΚ”, γιατί βλέπει ότι έχει κάποια ρίζα, παρ’ όλα αυτά δεν θα έρθει μόνο του και απ’ ό,τι φαίνεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρέσκονται στο να παίζουν την τακτική του “ώριμου φρούτου”, ότι “η κυβέρνηση δρα, εκτίθεται, γίνονται λάθη, άρα θα έρθουν σε εμάς”. Παρ’ όλα αυτά με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό το υπόδημα έχει αλλάξει, δηλαδή η κυβέρνηση είναι πολύ πιο ενεργή και στο κομμάτι της επικοινωνίας και στο πώς αντιλαμβάνεται τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, μάλλον τις διαβάζει σωστότερα από τους υπόλοιπους και δουλεύει μάλλον παραπάνω και δεν αρέσκεται στο να αφήσει τον εαυτό της να σαπίσει».

-Τι δεν κάνει σωστά η αντιπολίτευση: «Ας πάμε λίγο πίσω στον Αριστοτέλη και τον Κικέρωνα. Ο Κικέρωνας έλεγε ότι για να πείσεις κάποιον πρέπει να τον “χτυπήσεις” σε τρία πράγματα: στον λόγο, το ήθος και το πάθος. Ο λόγος είναι να βάλω επιχειρήματα, νούμερα, το ξέρουν καλά τα κόμματα και να πείσω τη λογική κάποιου. Το ήθος είναι να πω ότι “εγώ που στα λέω έχω ηθική υπόσταση, είμαι ειλικρινής, σε κομματικό επίπεδο δεν έχω κλέψει” και το πάθος είναι να έχω ενσυναίσθηση του τι πιστεύει ο κόσμος για να “κουμπώσω” το μήνυμά μου εκεί. Η αντιπολίτευση τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, έχει αναλωθεί στο να ασχολείται με το ήθος. Τώρα είναι για “το τι υπουργό έβαλες, έχει κάνει αυτά τα 5-10” το οποίο είναι θεμιτό, αλλά είναι το ένα. Για να σταθεί μια καρέκλα, μια πολιτική θέση χρειάζονται τουλάχιστον τρία πόδια. Τα άλλα δύο λείπουν στο λόγο τους».
-Θα επιτρέψουν οι κεντρώοι να μπει η αριστερά στο κέντρο; «Αν όσο μένουν εκτός τα άλλα δύο πόδια από τη συζήτηση, δηλαδή ο λόγος και το πάθος, δηλαδή αν δεν φτιαχτεί ένα αφήγημα κυβερνητικό, το οποίο όμως να μην είναι όπως έκανε και παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ που έβγαζε 110 σελίδες πρόγραμμα ένα μήνα πριν τις εκλογές και σαν να έλεγε στους ψηφοφόρους “διαβάστε 110 σελίδες για αν δείτε πόσο πιο καλός είμαι από εσάς”, το οποίο ίδιο λάθος επαναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ που ξαναστήνει πρόγραμμα μέσω περιφερειακών συνεδρίων χωρίς να μπορεί να βγάλει πέντε δικές του κατευθύνσεις. Όχι με την έννοια του τι πρέπει να γίνει, αυτό είναι εύκολο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να πείσεις πώς μπορεί να γίνει αυτό. Από τη μία πλευρά οι πιο φιλελεύθερες δεξιές πολιτικές είναι ότι θα αφήσω την αγορά, θα παραχθεί πλούτος και αυτό θα πάει προς μεγαλύτερους μισθούς, κάτι που δεν έχει γίνει παγκοσμίως, γι’ αυτό βλέπουμε αναταραχές παντού. Δηλαδή ενώ έχει αυξηθεί η απόδοση της εργασίας, με λιγότερες ώρες εργασίας, παράγεται μεγαλύτερη αξία, αυτό πάει τελικά σε χρηματιστηριακούς δείκτες και κέρδη και δεν πάει προς τους μισθούς και υπάρχει και αντίδραση. Πρέπει να πεις δηλαδή “εγώ πώς θα το κάνω αυτό το πράγμα;” και δεν είναι εύκολη δουλειά, θέλει αν το σκεφτείς, να βρεις δυνατότητες και οικονομία, να πεις για θεσμικές αλλαγές, όχι γενικά. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε τα νομοτεχνικά, ούτε τα οικονομικά, ούτε το πως δουλεύει η δημόσια διοίκηση. Το άλλο ζήτημα, είναι να αισθάνονται οι πολίτες ότι δεν τους κοροϊδεύεις. Να ταυτιστείς με το συναίσθημα που έχει. Βγήκε στα Τέμπη στις διαδηλώσεις και εκδηλώσεις των Τεμπών αισθανόμενος ότι κάτι δεν πάει καλά. Βλέπουμε από τα νούμερα ότι αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική, αποδοκιμάζει τη λειτουργία του κράτους και κατ’ επέκταση όλο το πολιτικό σύστημα γιατί βλέπουμε ότι δεν ανεβαίνει κάποιο κόμμα απλώς πάει στην κ. Κωνσταντοπούλου απλά επειδή ταυτίζεται παραπάνω μαζί του. Οπότε και εκεί πρέπει να σκεφτείς πώς πρέπει αυτό να το πεις ώστε να αισθανθεί ο άλλος ότι δεν τον κοροϊδεύεις».
-Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παίρνει τους ψηφοφόρους με συναισθηματικό πλεονέκτημα; «Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει μια ευκαιρία να στήσει κυβερνητικό αφήγημα και όλο αυτό, καταδεικνύει για ποιον λόγο η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει και είναι πρώτο κόμμα. Γιατί καταφέρνει έστω και με τραυματισμούς να έχει και τα τρία πόδια, λόγος, πάθος, ήθος στη θέση της, έστω και κουτσουρεμένα από επιθέσεις της αντιπολίτευσης. Τα κλασικά που συνήθως γίνονται είναι να στηθεί μια ομάδα γύρω από την κ. Κωνσταντοπούλου και εκεί αν βγαίνουν και άλλου άνθρωποι να αρχίζει να παρουσιάζει πολιτικές που δεν θα απωθήσουν αυτούς που αισθάνονται ότι είναι κοντά της. Όταν θες να διεκδικήσεις εξουσία θες να μεγαλώσεις την ομάδα σου, να πείσεις και άλλους ανθρώπους. Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο με αυτή την ομάδα που έχει να πάει πάρα πολύ μακριά».
-Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας με ηγετικό ρόλο; «Είτε ο Τσίπρας κατέβει με άλλο σχήμα, είτε γίνει κάτι άλλο αυτό είναι μαύρο κουτί, γιατί αυτό που έχουμε συνηθίσει και αυτό που υπάρχει στην ατζέντα είναι να γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας και να αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταματήσει να είναι τόσο ελκυστικός και οποιοσδήποτε και να είναι αρχηγός δύσκολα θα γίνει κάτι. Αν κάτι θα συμβούλευα θα ήταν να βγει εκτός πολιτικής σκηνής, να περιμένει και αν δει πώς είναι οι εξελίξεις, γιατί είναι πολύ ρευστά όλα. Από τα νούμερα και όπως φαίνεται από τα νούμερα που υπάρχει, δεν υπάρχει κάτι που να δίνει ελπίδα ότι θα υπάρξει ανάταξη».
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου