Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Προτεραιότητα η μείωση του δημοσίου χρέους – Δύο σενάρια για επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα


Την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους αξιολογεί ως πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία, μέσα στο ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η επικαιροποιημένη βασική εκτίμηση του Γραφείου, για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2025 παραμένει στο 2,3%, με εύρος πρόβλεψης μεταξύ 2,2% και 2,5%.

Στην τριμηνιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το Γραφείο επισημαίνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την Ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες (ρήτρα διαφυγής) θα μπορούσε, ανάλογα με το εύρος που θα έχει, να αξιοποιηθεί επίσης για πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα της Ελληνικής οικονομίας όπως η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της μισθωτής εργασίας.

Η Ελληνική οικονομία το 2024 κατέγραψε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη, καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας συνολικά για το έτος αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ παρουσίασε αύξηση 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνεται επίσης στην έκθεση και προστίθεται:

«Σε αυτή την σημαντικά θετική επίδοση του ΑΕΠ συνετέλεσαν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (3,6% συνολικά, 5,9% για υπηρεσίες και 1,6% για αγαθά) και η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 9,0%. Η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης καταγράφοντας 0,8% ετησίως για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ενώ για το 2024 συνολικά εξακολουθεί να παρουσιάζει ανθεκτικότητα με τον ρυθμό αύξησης να καταγράφεται στο 2,1%. Αρνητική ήταν η συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης (-3,4%) και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (αύξηση 2,4% συνολικά).

Οσον για τις πρόσφατες αναβαθμίσεις αξιόχρεου (Moody’s, Scope και DBRS) το Γραφείο σημειώνει ότι δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας».
Τα δύο σενάρια για επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα

Σημαντικός ως προς την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι και ο υπολογισμός του κεφαλαιακού αποθέματος της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το απόθεμα κεφαλαίου που υπήρχε στην οικονομία μας κατά την έναρξη της κρίσης.

Το Γραφείο υπολόγισε πόσα χρόνια απαιτούνται προκειμένου η οικονομία να ανακτήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του 2010 μέσα από δυο σενάρια για τον ρυθμό αύξησης των συνολικών επενδύσεων.

• Στο πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο υποθέτουμε ότι οι επενδύσεις θα “τρέχουν” με ετήσιο ρυθμό 6,6%, δηλαδή τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2024. Σε αυτό το σενάριο, η οικονομία θα ανακτήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του 2010 το 2030.

• Στο δεύτερο και πιο συντηρητικό σενάριο, υποθέτουμε ότι οι επενδύσεις θα “τρέχουν” με ετήσιο ρυθμό 4,0%. Σε αυτό το σενάριο, από το οποίο αφαιρούμε την στήριξη από τους πόρους του ΤΑΑ, η οικονομία θα ανακτήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του 2010 το 2036 ραγωγή τελικών προϊόντων που εξάγονται από την ΕΕ-27 προς τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.
Κίνδυνοι και προοπτικές

Στις θετικές προοπτικές για τη ελληνική οικονομία, το Γραφείο παραθέτει συνοπτικά:

• Ο οίκος Moody’s, ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ είχε προηγηθεί η αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους Scope και DBRS. Οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

• Η συνεχιζόμενη μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην πιστωτική επέκταση του τραπεζικού τομέα ενισχύοντας τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

• Η ιστορικής σημασίας δημοσιονομική επέκταση στην Γερμανία για υποδομές και άμυνα ύψους 500 δισ. ευρώ αναμένεται να τονώσει την αναιμική ανάπτυξη της χώρας αυτής με ευνοϊκές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία.

• Η πρόσφατη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να δώσει θετική αναπτυξιακή ώθηση σε δημοσιονομικά πιεσμένες χώρες της Ευρωζώνης. Για την Ελλάδα οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω κοινής Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αμυντικών δαπανών με ταυτόχρονη έμφαση στην έρευνα και καινοτομία για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.

• Μία ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα αφαιρούσε μία σημαντική πηγή παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε παράγοντα που θα συνεισφέρει θετικά στη μελλοντική ανάπτυξη στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας.

Στις δε αρνητικές προοπτικές συνοψίζει τα εξής:Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης με αρνητικές συνέπειες για την δυναμική ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
Η πρωτόγνωρη οικονομική αβεβαιότητα που πηγάζει από το νέο καθεστώς οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας όπως και την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, με δυσμενείς συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές, την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων για το 2024, πιθανές καθυστερήσεις στην εκτέλεση επενδυτικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή δυναμική για το 2025.
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεσπά ενδέχεται να αυξήσει σημαντικά τις διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας, πρώτων υλών και συνολικά το κόστος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα πληθωρισμού με αρνητικές συνέπειες για το διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση, αλλά και την προοπτική απόσυρσης της νομισματικής σύσφιξης.
Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ενδέχεται να οδηγήσει σε ανακατεύθυνση των εμπορικών ροών (trade flows redirections) αυτών των μετάλλων (και προϊόντων αυτών) προς την Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί από την EE με ανάλογη πολιτική δασμολογικής προστασίας, αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών (και ελληνικών) επιχειρήσεων χάλυβα και αλουμινίου με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου