Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το "φάντασμα" του Σαμαρά πάνω από την κυβέρνηση και το Μαξίμου


to-fantasma-tou-samara-panw-apo-tin-kubernisi-kai-to-maksimou

Βίοι παράλληλοι θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς, αν και το φάντασμα του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται ότι πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο με την περίφημη αξιολόγηση έχουν πολλές ομοιότητες με τα όσα διαδραματίστηκαν το 2014, όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να κλείσει την αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτή την στιγμή δίνει μάχη, σύμφωνα και με τις παραδοχές των ξένων, ώστε η χώρα να επιστρέψει στις συνθήκες που επικρατούσαν το φθινόπωρο του 2014!

Αυτό επί της ουσίας είπε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ προ ημερών, ο οποίος ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM) έχει την πλήρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις , αλλά και ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Επί της ουσίας αυτό που βιώνει ο Αλ. Τσίπρας το βίωσε ο Αντ. Σαμαράς το 2014, δηλ. την αγωνία και την πίεση να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση, η οποία όμως ποτέ δεν έκλεινε, ενώ το ενδεχόμενο των εκλογών τότε ήταν υπαρκτό, λόγω και της προεδρικής εκλογής, όπως είναι και τώρα, με βάση τα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 

Το success story σε άλλη μορφή

Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται, ότι η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και εκδικείται την παρούσα κυβέρνηση, καθώς τα όσα λέει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, είναι μια «αντιγραφή» των όσων έλεγε ο Αντ. Σαμαράς το 2014!  
Μπορεί να μην μιλά για success story, όπως ο Αντ. Σαμαράς, αλλά αυτό υπονοεί, ενώ την ίδια στιγμή εγκαλεί την αντιπολίτευση, όπως και η ΝΔ το 2014, γιατί η κυβέρνηση παλεύει, τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της από όλο και περισσότερους, αλλά η κακιά αντιπολίτευση συμπεριφέρεται ανεύθυνα και ζητά εκλογές για να έρθει το 4ο μνημόνιο!
Είναι η επανάληψη του ίδιου έργου με άλλους πρωταγωνιστές και σε άλλες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Τότε, το 2014, ο Αντ. Σαμαράς έλεγε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να βγει η χώρα στις αγορές και ξόρκιζε τις εκλογές, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ζητούσε κάθε μέρα εκλογές και μπλόκαρε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθει μια ώρα πιο γρήγορα στην εξουσία.
Το ίδιο όμως βλέπει ο Αλ. Τσίπρας να κάνει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ο ίδιος ζητά ηρεμία, να κλείσει η αξιολόγηση, να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, να βγει η χώρα σε εκλογές, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν συζητά καμία περίπτωση συναίνεσης και τονίζει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και άρα εκλογές! 

Το παράδοξο

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας, εν μέσω μιας δύσκολης φάσης με την αξιολόγηση ανοικτή και με τις αντοχές του κόμματος του αλλά και της κοινωνίας στο ναδίρ, επιχειρεί να ρίξει ευθύνες στη Ν.Δ. μιλώντας για το 4ο μνημόνιο που φέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της! Ξορκίζει τις εκλογές, τις οποίες όμως ζητούσε με ένταση το 2014 καλλιεργώντας πολωτικό κλίμα.
Το παράδοξο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας από τη μια υποστηρίζει ότι εφαρμόζει πλήρως όσα έχει δεσμευτεί από πέρυσι το καλοκαίρι και από την άλλη κατηγορεί την αντιπολίτευση ως ...πέμπτη φάλαγγα των δανειστών.
Πολλοί θυμούνται ότι το φθινόπωρο του 2014 ο Αντ. Σαμαράς τόνιζε ότι δεν είχε πολλά περιθώρια κινήσεων λόγω των προεδρικών εκλογών και της απειλής ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας προκρίνει το επιχείρημα στους πιστωτές ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης περιορίζονται από τις κοινωνικές αντιδράσεις που αποκτούν μεγάλη δυναμική.
Στόχος του Αλ. Τσίπρα σήμερα είναι να κλείσει η αξιολόγηση, όπως ήθελε και το 2015 ο Αντ. Σαμαράς. Όμως στην περίπτωση του πρώην Πρωθυπουργού αποδείχθηκε ότι αυτό δεν εξαρτώνταν από τον ίδιο, όπως συμβαίνει και τώρα με τον Αλ. Τσίπρα που διαπιστώνει το παιχνίδι που γίνεται πίσω από τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το  χρέος και το πρόγραμμα, ενώ δεν υπάρχει όπως και το 2014 καμιά βιασύνη από τους πιστωτές να κλείσει η αξιολόγηση.  

Έκαναν και οι δύο ανασχηματισμό αλλά δεν...

Επίσης, όπως και το 2014, έτσι και τώρα συζητάνε στους κύκλους των πιστωτών, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ ή όχι, ενώ και πάλι εντοπίζονται διαφορές μεταξύ των ίδιων των θεσμών (ΔΝΤ και Κομισιόν) κάνοντας τις συζητήσεις ακόμα πιο δύσκολες. 
Επίσης, γίνεται και τώρα το ίδιο λάθος, όπως το 2014 επί Αντ. Σαμαρά, καθώς ο Αλ. Τσίπρας στηρίζεται, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του, περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν το κλειδί των εξελίξεων το έχει το ΔΝΤ.  
Ακόμα και ανασχηματισμό έκανε το 2014, εν μέσω της συζήτησης για να κλείσει η αξιολόγηση ο Αντ. Σαμαράς, όπως έκανε πριν λίγο ο Αλ. Τσίπρας με τις αλλαγές στην κυβέρνησή του… Το μόνο κοινό τους σημείο είναι η κήρυξη του πολέμου στο ΔΝΤ που τότε το έκανε ο Αντ. Σαμαράς και θεωρείται πιθανό να κάνει και ο Αλ. Τσίπρας…
Εξάλλου, εκλογές τότε έγιναν και κάλπες συζητούν να στήσουν και στο πρώτο τρίμηνο του 2017! Μπορεί ο Αντ. Σαμαράς να μην παρέδωσε τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου στον Αλ. Τσίπρα, καθώς όπως θυμούνται πολλοί, τελετή παράδοσης-παραλαβής δεν έγινε, αλλά το φάντασμα του πρώην Πρωθυπουργού πλανάται πάνω από το πρωθυπουργικό γραφείο με φόντο τις κάλπες! 
Μόνο που μετά το 2014, ακολούθησε το εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του 2015! 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου