Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Γιώργης Χριστοδούλου: «…ο Αττίκ ήταν ένας μάγος της μουσικής…»



Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Τραγουδώντας στα γαλλικά, ισπανικά και ελληνικά και αναδεικνύοντας όλη τη χρωματική γκάμα των συνθέσεων ενός σπουδαίου μας δημιουργού, ο ερμηνευτής Γιώργης Χριστοδούλου μάς μιλά για τη μουσική παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι».
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου - cd που εκδόθηκε από τη Μικρή Άρκτο, με τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι», η ομώνυμη μουσική παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Άλφα/Ιδέα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Ακολουθώντας μια διαδρομή που πέρασε μέσα από αρχεία, βιβλιοθήκες, συλλέκτες και εκδοτικούς οίκους, για να καταλήξει  στη δημιουργία αυτού του βιβλίου - cd, ο Γιώργης Χριστοδούλου μιλά για αυτή την πορεία, για την παράσταση και για τη μουσική του Αττίκ.
Τι θα παρουσιάσετε σε αυτή τη μοναδική μουσική παράσταση;
Θα παίξουμε, για δεύτερη φορά ζωντανά, την παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι». Η πρώτη συναυλία έγινε πριν την έκδοση του βιβλίου - cd, στο Φεστιβάλ Αθηνών, το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για αδισκογράφητα έως τώρα τραγούδια του Αττίκ, ένα υλικό που ήταν «χαμένο» και, ναι μεν είναι «παλιό», αλλά, ταυτόχρονα, και καινούργιο, μιας και το ακούμε για πρώτη φορά. Εδώ, φαίνεται και πόσο φωτισμένος δημιουργός ήταν ο Αττίκ, μιας και οι μελωδίες αυτές είναι κάθε μια ένα μικρό διαμάντι, που άντεξε και θα αντέχει στον χρόνο.
Ποιο είναι το περιεχόμενο του νέου βιβλίου - cd;
Το βιβλίο περιέχει ένα εισαγωγικό κείμενο, με τίτλο «Το Παρίσι του Αττίκ» (στα ελληνικά και τα γαλλικά), που εξηγεί στον αναγνώστη τα βήματα του συνθέτη στη Γαλλία της μπελ επόκ και τη μεγάλη του καριέρα εκεί, που είναι άγνωστη στους Έλληνες. Μαζί, υπάρχουν φωτογραφίες, εξώφυλλα από παρτιτούρες και χειρόγραφα. Και φυσικά το cd, με γαλλικά, ισπανικά, ελληνικά τραγούδια και μία σύνθεση για πιάνο.
Πώς ξεκινήσατε την έρευνα για το υλικό του και ποια διαδρομή ακολουθήσατε;
Το φθινόπωρο του 2013, στο Παρίσι, βρήκα την πρώτη παρτιτούρα. Έτσι, σκέφτηκα να ψάξω τα «χαμένα» γαλλικά  τραγούδια του Αττίκ. Ο ένας συλλέκτης με έστειλε στον άλλον, γύρισα αρχεία και βιβλιοθήκες, επικοινώνησα με Πανεπιστήμια σε Γαλλία και Καναδά. Το ένα τραγούδι ήταν πιο όμορφο από το άλλο, και, έτσι, γεννήθηκε και η ιδέα ενός άλμπουμ. Η προετοιμασία κράτησε σχεδόν τρία χρόνια.
Τι πιστεύετε ότι κάνει αυτά τα τραγούδια να μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο; 
Τα τραγούδια του Αττίκ διδάσκουν ομορφιά. Η μαγεία της μουσικής δεν αποκρυπτογραφείται - κι, αλίμονο, αν συνέβαινε. Κι ο Αττίκ ήταν ένας μάγος της μουσικής. Από την άλλη, το ότι μιλάει σε κάθε του τραγούδι για κάτι πολύ συγκεκριμένο ή απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά με τρόπο τεχνικό, ώστε να ακουμπάει στις καρδιές του κόσμου, κάνει το έργο του πολύ προσωπικό, αλλά, ταυτόχρονα, και παγκόσμιο, είναι πάνω από γενιές κι εποχές. Όποιος ξέρει να ακούει μουσική, ακούγοντας αυτά τα τραγούδια, έχει ήδη λάβει ένα δώρο: ένα δωρεάν μάθημα ζωής.
EVI FYLAKTOU
Συντελεστές
Συμμετέχει η Πολυξένη Καράκογλου. Παίζουν οι μουσικοί: Χάρης Σταυρακάκης: πιάνο - ακορντεόν, Κώστας Σηφάκης: κοντραμπάσο.
Πληροφορίες
Θέατρο Άλφα/Ιδέα: Πατησίων 37, Πολυτεχνείο - Αθήνα, τηλ.: 210 5238742. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ, ταμεία  θεάτρου τη μέρα της παράστασης: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου