Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

H εξίσωση του συμβιβασμού: Και ΔΝΤ και Σόιμπλε και νέα μέτρα


h-eksiswsi-tou-sumbibasmou-kai-dnt-kai-soimple-kai-nea-metra

Η φράση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου   «ο συμβιβασμός των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ να μην γίνει στην πλάτη της Ελλάδας» δεν ήταν η έκφραση απλώς της ανησυχίας του.
Ήταν περισσότερο η προαναγγελία όσων θα επισυμβούν τις προσεχείς ημέρες όταν θα θα ολοκληρωθεί η «διαπραγμάτευση» Σόιμπλε -Λαγκάρντ για τους όρους επιστροφής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 


Η εμπειρία δείχνει ότι Σόιμπλε και Λαγκάρντ τελικά τα βρίσκουν
Η εμπειρία δείχνει ότι Σόιμπλε και Λαγκάρντ τελικά τα βρίσκουν

Μια συμφωνία που το πιθανότερο είναι να κοστίσει στην ελληνική πλευρά ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. με option το οποίο θα λειτουργεί ως εχέγγυο προς το ΔΝΤ και «λουρί» στην Αθήνα για να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.   
Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις κυρίως στον άξονα Βερολίνου και ΔΝΤ είναι σε πλήρη εξέλιξη εν όψη του Eurogroup της Δευτέρας με διαρροές σχεδίων, καταγραφή προϋποθέσεων και θέσεων.  
 Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MN, αν και η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί,επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα του Ταμείου που περιγράφουν είτε ένα νέο τετραετές ή ένα νέο διετές πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται δραματικά και η πίεση στην Ελλάδα με διάφορους κοινοτικούς αξιωματούχους να υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό να φτάσει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup χωρίς ανοικτά θέματα γιατί έτσι θα δώσει την ευκαιρία στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και συμφωνία με το ΔΝΤ. Την οποία θεωρούν ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση!

Βέβαιο το ΔΝΤ ότι τα μέτρα δεν φτάνουν: τι πραγματικά επιδιώκει      

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ,το 2018 μετά βίας το πρωτογενές πλεόνασμα  θα φτάσει το 1,5 % του ΑΕΠ ενώ οι προβλέψεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων δανειστών το εκτιμούν στο 3,5%.Και φέρεται να έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους πως για την κάλυψη της «τρύπας» του 2% τα μόνα μέτρα που θεωρεί αποδεκτά είναι η περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ( με απλά λόγια νέα μείωση των συντάξεων) και η μείωση του αφορολόγητου.Αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα θεωρεί πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να πέσει στο 1,5% για πολλά χρόνια. 

Ο Τόμσεν ενδιάμεσος κρίκος σε Σόιμπλε και Λαγκάρντ
Ο Τόμσεν ενδιάμεσος κρίκος σε Σόιμπλε και Λαγκάρντ
Το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση θεωρεί μη βιώσιμο το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο πολύ υψηλό και θα έθετε τα συγκεκριμένα ζητήματα ακόμη και αν συμφωνούσε με τους Ευρωπαίους στον στόχο για το πλεόνασμα. 

Τα μεγάλα διλήμματα του Σόιμπλε 

Το Βερολίνο από την άλλη ,μέσω του Β.Σόιμπλε θέτει προς το παρόν τρεις αδιαπραγμάτευτους στόχους: τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κανένα κούρεμα του χρέους, καμία υποχώρηση από τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Το εκλογικό έτος 2017 μεγαλώνει τα διλήμματα του Σόιμπλε
Το εκλογικό έτος 2017 μεγαλώνει τα διλήμματα του Σόιμπλε
Αν το Ταμείο δεν επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών γνωρίζει ότι δεν μπορεί να λάβει έγκριση από την Μπουντεσταγκ για εκταμίευση της δόσης.
Το ζητούμενο για την γερμανική κυβέρνηση είναι να τελειώσει με το ελληνικό ζήτημα πριν εισέλθει στο εκλογικό για τη Γερμανία 2017.
Ετσι ο Σόιμπλε θα πρέπει να βρει τι μπορεί να δοθεί στο ΔΝΤ ως «αντάλλαγμα» για επαναφορά το πρόγραμμα χωρίς να πλήττεται πολιτικά η γραμμή του για την διαχείριση του ελληνικού χρέους και χωρίς να ακυρώνει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Αν πάλι το ΔΝΤ Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Eυρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεσή της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
Μέσα σ αυτό τον οικονομικό και πολιτικό λαβύρινθο κορυφαία κοινοτική πηγή έλεγε σύμφωνα με το MNI την Τετάρτη ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να δεχθούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο πεδίο του 2 % μετά μετά το 2018 καθώς το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά και για την Ελλάδα.
Και η απάντηση ήρθε ακαριαία από τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε.   


Βερολίνο:"Υπάρχουν σταθερές συμφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα"

 
Σε ερώτηση για το εάν ο υπουργός Οικονομικών θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 - δεδομένου ότι σταθερή άποψή του παραμένει ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας - έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει τους φόρους και να ενισχύσει την οικονομία της, η εκπρόσωπος παρέπεμψε στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».

Επίμονα ρωτήθηκε η εκπρόσωπος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για το εάν «είναι τραγικό για τη κυβέρνηση εάν δεν υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου συμφωνία για συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο διάσωσης».
Για να παραπέμψει και πάλι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας: «Έχουμε μιλήσει πολύ για το θέμα, θα δούμε τι θα βγει τη Δευτέρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει, δεν θέλω να εμπλακώ σε εικασίες για το πότε αυτό θα γίνει, πάντως σε αυτό το σημείο είμαστε αισιόδοξοι και δεν σχολιάζουμε δηλώσεις άλλων». (σσ. τις δηλώσεις Μοσκοβισί, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση).
 

Η Αθήνα «δίνει» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δισ. μέχρι το 2020   

Η κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να παρέμβει στο «παζάρι» του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους αλλά εξακολουθεί να προσβλέπει στα μέτρα για το χρέος , εμφανίζεται να συζητάει το ενδεχόμενο να δεχθεί πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% και μετά το 2018 οπότε λήγει το πρόγραμμα.

Ο Τσακαλώτος προετοιμάζεται για το κόστος του συμβιβασμού ΔΝΤ - Βερολίνου
Ο Τσακαλώτος προετοιμάζεται για το κόστος του συμβιβασμού ΔΝΤ - Βερολίνου
Αλλά με την αίρεση τροποποίησής τους μέσω των μεσοπρόθεσμων και στην λογική της πρότασης που διατύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Δευτέρα . Δηλ συμφωνία για μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι η διαφορά του 1% του ΑΕΠ θα διοχετευθεί μόνο για ελάφρυνση φόρων και εισφορώνπροκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.   
Και ο ολανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ - ο οποίος μπροστά του έχει μια προεκλογική περίοδο έως το Μάρτιο - τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να βρεθεί ο «ρεαλιστικός δρόμος» για τα πλεονάσματα μετά το 2018 μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.     
« Για το θέμα αυτό το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπορείτε να ζητάτε από την Ελλάδα ένα πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια μετά το 2018, ενώ από την άλλη υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητα που προβλέπει την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό δρόμο μεταξύ των δύο αυτών θέσεων γιατί το ΔΝΤ έχει δίκιο, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνοντας πως το θέμα θα βρίσκεται στην καρδιά της συζήτησης στο Eurogroup.  
Και στους δυο έβαλε πάγο ο Σόιμπλε με τη φράση υπάρχουν σταθερές συμφωνίες για τα πλεονάσματα.  

 WSJ: Μέτρα για μείωση του χρέους κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ          

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο του ESM που επικαλείται η  Wall Street Journal τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει ετοιμάσει ο ESM για το ελληνικό χρέος υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060.
Ο Κλαους Ρένκλινγκ θα παρουσιάσει τo πακέτο των μέτρων αυτών στο Eurogroup της Δευτέρας και εφόσον δοθεί το πράσινο φως υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του ελληνικού Προγράμματος, στα μέσα του 2018

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου