Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μήνυμα από δανειστές: Ξεχάστε το χρέος, κάντε μεταρρυθμίσεις


minuma-apo-daneistes-ksexaste-to-xreos-kante-metarruthmiseis

Κοινό είναι το μήνυμα των δανειστών προς την Αθήνα για όσα θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις ομιλίες των συμμετεχόντων στο συνέδριο του Economist στην Φρανφρούρτη με θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε κάλεσαν την Αθήνα να στρέψει το βλέμμα της από το ζήτημα του χρέους στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει συμφωνήσει.
Ανάμεσα στα μέτρα που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η διόρθωση του νομικού πλαισίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

ESM: Εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα για τη δόση

Με ιδιαίτερη επιμονή στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μίλησαν στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στους θεσμούς  Νίκολα Τζιαμαριόλι,. ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έλαβε το 2012 τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέος που έγινε ποτέ. 
Ο κ. Τζιαμαριόλι επανέλαβε τη γραμμή του ESM και του Βερολίνου ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο και μόνο εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.

Ο κ. Τζιαμαριόλι υπογράμμισε ότι οι δανειστές έχουν ήδη ελαφρύνει το ελληνικό χρέος. Πρώτα το 2012, όταν οι ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν «κούρεμα» 53%, και στη συνέχεια όταν ο ESM προσέφερε ένα πακέτο διευκολύνσεων που έχει μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης.

Οι χαμηλοί τόκοι και οι μεγάλη διάρκεια των δανείων μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ήτοι περίπου 6% του ελληνικού ΑΕΠ.
Και τόνισε πως το κλειδί ώστε να πετύχει το τρίτο Μνημόνιο δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η «ιδιοκτησία» του προγράμματος .«Φυσικά η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα εάν η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα», είπε ο κ. Τζιαμαριόλι.
Επισήμανε πως, μολονότι η χώρα μας αξίζει συγχαρητήρια για τις έως τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, περαιτέρω αλλαγές θα τόνωναν την ανάπτυξη και θα βοηθούσαν τη χώρα.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μόνο με τις μεταρρυθμίσεις

Σε γραπτό του μήνυμα προς το συνέδριο του Economist ο γερμανός υπ. Οικ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζει πως η αξιολόγηση μετά από έξι μήνες καθυστέρηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα και πως ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της είναι η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.    

«Η μαγική λέξη είναι "εμπιστοσύνη"» αναφέρει χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους συνέδρους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, «έπειτα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Σύμφωνα με τον Β.Σόιμπλε, «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια».

«Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια, ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό. Επίσης, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον» ανέφερε το σημείωμα Σόμπλε

«Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν» έγραψε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις που απομένουν». 

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται βαθμιαία, αλλά και ότι «τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν πια».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρατηρεί ότι οι χώρες που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμά τους, μετά την κρίση του 2010, γνωρίζουν σήμερα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και κάθετη μείωση της ανεργίας.
«Η ιδέα αυτών των προγραμμάτων βοήθειας ήταν η σωστή προσέγγιση και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στα σοβαρά, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες στην Ελλάδα» υπογραμμίζει.
Παράλληλα, σημειώνει ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2017, καθώς πέρυσι η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1.000.000, μόνο στην ευρωζώνη. 
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο σύνολο της ευρωζώνης μειώθηκε στο μισό, μεταξύ 2013 και 2016. «Η οικονομία της ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα απ' ό,τι μια σειρά άλλες μεγάλες οικονομίες» υποστήριξε, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φέρνουν αποτέλεσμα».

Στον γραπτό χαιρετισμό προς το συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει ακόμη ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής για την ΕΕ και το ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ».

«Έχουμε ενισχύσει τις τράπεζες μέσω των κατάλληλων κεφαλαιακών απαιτήσεων, εγκαθιδρύσαμε μια αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού τομέα και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό επίλυσης κρίσεων που προστατεύει τους φορολογούμενους από πολυδάπανες διασώσεις τραπεζών» τονίζει επίσης.

Κερέ: Σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE

Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.
«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε ο κ. Κερέ, υπογραμμίζοντας: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».
Στην ομιλία του σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου, τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος αλλά τόνισε ότι «το να είμαστε αρκετά καθαροί για τα μέτρα σήμερα θα βοηθήσει να έρθουν μπροστά πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικότερα στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη διεθνή και την εγχώρια κοινότητα όσον αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μονοπάτι κανονικότητας και σταθερότητας».
Τόνισε δε ότι η «καθαρότητα» στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος για να μετάσχει η χώρα στο QE.
Το στέλεχος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι θα εξετάσει πιθανές αγορές ελληνικών ομολόγων, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έγινε στην ανάλυση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και άλλα ρίσκα. Η απόφαση από το Ευρωσύστημα θα ληφθεί ανεξάρτητα.
Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι «ένα σημαντικό στοιχείο της διαβούλευσης είναι η εκτίμησή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια ενημερωμένη αξιολόγηση, αν έχουμε καθαρή εικόνα για τη φύση και το εύρος των μέτρων που προβλέπονται. Τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης. Και όπως σε κάθε άλλη απόφαση, βλέπουμε και τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση χρέους του ΔΝΤ θα είναι ένα σημαντικό δεδομένο υπό αυτό το πρίσμα».

Τσακαλώτος: «Είμαι σαν προπονητής που δεν ξέρει που είναι τα δοκάρια»

Σαφήνεια για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο.
«Όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε ότι τώρα η Ελλάδα χρειάζεται «σαφήνεια» για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους. «Δεν εννοούμε ότι πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι «ένα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εφαρμόζονται, καθώς και ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο βιωσιμότητας του χρέους».
«Θα ήμουν ευτυχής εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βεβαίωναν ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν ανέβαλε και πάλι τις αποφάσεις. Στις 21 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά το Eurogroup θέλω οι “Financial Times”, η “Wall Street Journal”, η “Handelsblatt” να πουν ότι η απόφαση που λήφθηκε δίνει την εμπιστοσύνη που χρειάζονται η EKT, οι αγορές, οι επενδυτές», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκ. Τσακαλώτος, κάνοντας διάλογο με το Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι η τελευταία λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός παραλλήλισε τον εαυτό του με έναν προπονητή ποδοσφαίρου που δεν γνωρίζει στα πόσα μέτρα είναι το τέρμα, καλώντας την ΕΚΤ να είναι επίσης ξεκάθαρη με την Ελλάδα και το αν αυτά που έχει εφαρμόσει είναι αρκετά για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Απαντώντας, ο Μπ. Κερέ σημείωσε πως πλέον η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα αλλά γίνεται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι σίγουρη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτού μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Πρέπει να ξέρουμε ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε, τονίζοντας ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο, ωστόσο η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της ανάλυση, σε απόλυτη ανεξαρτησία.
Ο Μπ. Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο «αντέχει» να δώσει υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις «θα κοστίσουν περισσότερα χρήματα» στους φορολογούμενους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρούμε αυτή την εκκρεμότητα. Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε τη διαφορά» τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Ευκ. Τσακαλώτος τόνισε πως Γερμανία και Ολλανδία που επιμένουν στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν μπορούν να λειτουργούν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. «Το ΔΝΤ δε μπορεί να είναι καλό για την επιτήρηση των μεταρρυθμίσεων αλλά να μην έχει άποψη για την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου