Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Στις καλένδες χρέος και QE, εγκλωβισμένη και πάλι η κυβέρνηση


stis-kalendes-xreos-kai-qe-egklwbismeni-kai-pali-i-kubernisi

Η εικόνα νέας μεγάλης εμπλοκής ( πραγματικής ή εικονικής) που φτάνει στην Αθήνα από την πλευρά των δανειστών, οδηγεί την κυβέρνηση Τσίπρα σε νέες σπασμωδικές κινήσεις και παλινωδίες ενώ μετακινείται διαρκώς από «στόχο« σε «στόχο».    

Ο Σόιμπλε ειρωνεύεται το ΔΝΤ ενώ οι άλλοι ψάχνουν συμβιβασμό   

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης - και ενώ αύριο Τετάρτη συναντάται με τον Γιούνκερ στο Βερολίνο - επιτέθηκε ειρωνευόμενος το ΔΝΤ για τις προβλέψεις του σχετικά με την Ελλάδα.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε δήλωσε με αρκετή δόση ειρωνείας ότι αν οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ταμείου όντως ισχύσουν, τότε κι εκείνος θα συμφωνήσει με την πεποίθηση ότι όλα τα μνημόνια για την Ελλάδα ήταν μάταια.
“Αυτήν την στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ για το ποιο ποσοστό ανάπτυξης θα είναι το σωστό για την Ελλάδα τα επόμενα 40 έως 50 χρόνια. Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει δείξει προθυμία να προβλέψει περισσότερο από 1% ανάπτυξη για τα επόμενα 40 χρόνια. Και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα ήταν μάταια. Με ανάπτυξη 1% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να γεφυρώσει το χάσμα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης» είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.  
Πληροφορίες ωστόσο που μετέδωσε ο Σκάι αναφέρουν ότι σε συνεδρίαση του Whasington Group το βράδυ της Δευτέρας επιχειρήθηκε να υπάρξει μια νέα βελτιωμένη εκδοχή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος μετά την λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Οι επικοινωνίες Τσίπρα και για...επικοινωνιακούς λόγους     

 Το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας γνώση των έντονων διεργασιών μεταξύ των πιστωτών θέλησε να εκπέμψει ( ξανά) εικόνα καθοριστικής συμμετοχής του πρωθυπουργού σε αυτές.
Ο Τσίπρας ελπίζει σε «νίκη» μακριά από το γήπεδο του Σόιμπλε
Ο Τσίπρας ελπίζει σε «νίκη» μακριά από το γήπεδο του Σόιμπλε
Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την γερμανίδα Καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο το απόγευμα της Τρίτης και η διαρροή ότι τους ζήτησε καθαρή λύση για το χρέος διότι αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο την Αθήνα αλλά και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Στη Φρανκφούρτη Τσακαλώτος- Τρόικα - Στουρνάρας  

Τις διαθέσεις των πιστωτών για το ελληνικό χρέος και τις προοπτικές συμφωνίας ή μη στο επικείμενο Eurogroup αναμένεται να διαπιστώσει την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο συνεδρίου του Economist - παρών θα είναι και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας - θα έχει σειρά σημαντικών επαφών στις οποίες θα κληθεί προφανώς να αποσαφηνίσει και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
' Ηδη αναγκάστηκε και ο ίδιος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να διαψεύσουν με δηλώσεις τους στο Reuters ότι η κυβέρνηση αν δεν λάβει αυτά που θέλει για το χρέος θα αρνηθεί και την καταβολή της δόσης.
Το σενάριο διακίνησε η Bild που υποστήριζε πως Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της. 

Αθήνα: Δεν παίζουμε με την δόση  

Ο Τσακαλώτος ο οποίος μόλις την Δευτέρα σε συνομιλία του με ξένους ανταποκριτές έλεγε πως δεν περιμένουμε την «τέλεια λύση αλλά μια λύση» κατηγόρησε την Bild ότι διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του.
« Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει  τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους  δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως στις 15 Ιουνίου θα  υπάρξει λύση και απέδωσε στο δημοσίευμα της Bild «πολιτική σκοπιμότητα».

Πως Ντράγκι χάλασε το αφήγημα « οι αγορές μας περιμένουν ούτως ή άλλως» 

Τα πράγματα για την κυβέρνηση Τσίπρα που δήλωνε με ευκολία ότι αν μείνει έξω από το πρόγραμμα το ΔΝΤ απλά δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε και πως οι αγορές είναι ανοιχτές με ή χωρίς το Ταμείο, περιέπλεξε η κάθετη στάση του επικεφαλής της ΕΚΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο QE.
Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνον εάν υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και από το ΔΝΤ και από την ΕΚΤ για όλα τα πιθανά σενάρια.
Οπερ σημαίνει πως χωρίς πλήρη δέσμευση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν ανοίγει η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα.
Το Ταμείο ζητεί άμεσο  προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώστε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι δύο αυτές συνθήκες πρέπει να ικανοποιηθούν παραλλήλως ώστε να μην χαθεί το QE και δυσκολέψει το εγχείρημα εξόδου στις αγορές    

Και ρήξη και συναίνεση - όλα τα θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η αμηχανία που δημιουργεί η «εμπλοκή» και η κατάρρευση του αφηγήματος για το  χρέος,το QE και την per mare per terra  έξοδο στις αγορές γεννά φαινόμενα Βαβέλ και διακίνηση αντικρουόμενων σεναρίων περί ρήξης στο εξωτερικό και ...συναίνεσης στο εσωτερικό. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ανέφερε το πρωί πως η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές.
«Αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης. 

Λίγο νωρίτερα, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης  ζητούσε από τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τον Σοιμπλε και την Μερκέλ  για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για το χρέος! 
«Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για συνεννόηση», είπε και αναρωτήθηκε «αν δεν συνεννοηθούμε τώρα, πότε θα συνεννοηθούμε».
Η αναφορά του κ. Παπαδημούλη που έχει καλή σχέση με το σύστημα Μαξίμου εξελήφθη και ως κυβερνητική πρόθεση για το άμεσο μέλλον. Υπήρξε μια χλιαρή διάψευση αυτού του ενδεχόμενου από κυβερνητικές πηγές που έλεγαν «Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση (σ.σ. του χρέους) είναι εθνικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών».
Υπογράφουμε ή δεν υπογράφουμε: Ιδού το ερώτημα    
Ο μόνος από τον ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε ίσως το πλέον καίριο ερώτημα ήταν ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος δίνοντας και την απάντηση!  
« Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποιο γραπτό κείμενο που να απεικονίζει την πρόθεση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος και της επιστροφής αυτών που κέρδισε η ΕΚΤ και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, νομίζω ότι δεν πρέπει να υπογράψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πρωθυπουργός είπε ότι αν δεν έχουμε μια λογικά αντιμετωπιση της βιώσιμης αποπληρωμής του χρέους δεν ισχύει και η συμφωνία που έχουμε κάνει» προσθέτοντας ότι «και ο Τσακαλώτος είπε ότι το κείμενο που μου δώσατε δεν το υπογράφω».
Εμμέσως ερωτήματα για την επιλογή από την κυβέρνηση να παλέψει τον στόχο τους χρέους και όχι μείωσης των  πρωτογενών πλεονασμάτων έθεσε  υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. 
Αντιθέτως η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη κινήθηκε απολύτως εντός της επικοινωνιακής γραμμής του Μαξίμου λέγοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής αλλά είπε και κάτι που το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφεύγει πλέον να πεί. Δηλ ότι το χρέος είναι η μητέρα των μαχών!        
«Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου – πράγμα που όλοι απευχόμαστε- τότε θα οδηγηθούμε στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι ο Ντράγκι έχει σοβαρότερα...χρέη να ασχοληθεί και στο τέλος θα μας δώσει το QE που είναι το ...ISO για τις αγορές που μας περιμένουν.   «  Το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο Ντράγκι είναι μια καινούργια αναταραχή στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς τους λόγους και πιστεύω και για άλλους, θα βρεθεί μια λύση. Δηλαδή, πιστεύω ότι καταρχήν τη δόση σχεδόν την έχουμε εξασφαλίσει, η διαπραγμάτευση θα κλείσει -κάτι που το θέλει ο Ντράγκι, και μπαίνει σα θέμα η ποσοτική χαλάρωση, που για εμάς είναι το ISO για τις αγορές. Το θέμα μας ποιο είναι; Να φύγουμε από την επιτροπεία και να μη δανειζόμαστε με τον τρόπο που δανειζόμαστε. Οι αγορές περιμένουν.» 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου