Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

«Όχι» Ζάεφ σε «Νέα Μακεδονία» και αλλαγή Συντάγματος


oxi-zaef-se-nea-makedonia-kai-allagi-suntagmatos

Μήνυμα πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να δεχτεί το όνομα «Νέα Μακεδονία» ούτε είναι ανοιχτή σε αλλαγή του Συντάγματος έστειλε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας ωστόσο πως είναι αισιόδοξος για επίλυση του ονοματολογικό έως τη σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ο κ. Ζάεφ επισήμανε ότι το «Νέα Μακεδονία» δεν είναι περιέχει ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό.

Επανέλαβε όμως τη δήλωση που έκανε και στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ανοιχτός στις υπόλοιπες τέσσερις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες είναι: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Πέραν του ονόματος, ένα από τα κυριότερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση είναι η αξίωση της ελληνικής πλευράς για αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM, με τον κ. Ζάεφ ωστόσο να επαναλαμβάνει ότι έχει μεγάλες ενστάσεις για την αναγκαιότητα τέτοιου βήματος.

«Το Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας», είπε ο κ. Ζάεφ, ουσιαστικά απορρίπτοντας τη θέση της Αθήνας ότι τουλάχιστον σε βάθος χρόνου πρέπει να απαλείφουν οι αλυτρωτικές διατυπώσεις που υπάρχουν στο έγγραφο.
Τόνισε δε ότι ακόμα κι αν γίνει τροποποίηση του Συντάγματος αυτό δεν συνιστά απόλυτη δικλίδα ασφαλείας, καθότι μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προβούν σε νέα αναθεώρηση και να ανατρέψουν τις όποιες αλλαγές.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου