Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς


ta-anoikta-metwpa-tis-diapragmateusis-me-tous-thesmous

Με πιο εντατικούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί από το πρωί σήμερα η διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση αν και οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις του Χίλτον γνωρίζουν ότι αυτή η αποστολή των θεσμών που ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι θα έχει περισσότερο «αναγνωριστικό χαρακτήρα» με τη λήψη αποφάσεων να μετατίθεται ουσιαστικά για μετά το Πάσχα.

Έτσι, ενώ ξεκινούν πολύωρες συζητήσεις με τη δημόσια διοίκηση, τη διαχείριση των οικονομικών, τα χρηματοπιστωτικά και τα εργασιακά να γεμίζουν την ατζέντα, το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο κατά πόσο θα κυλήσει ομαλά η πρώτη ημέρα των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και στο κατά πόσο κατά την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ στο Eurogroup του Μαρτίου.
Η χθεσινή ημέρα κύλησε με συζητήσεις κυρίως σε τεχνικό επίπεδο ενώ μεταξύ των θεμάτων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η ελληνική πλευρά, φαίνεται να εξασφαλίζει την έγκριση για τη συμμετοχή στη ρύθμιση των οφειλετών με εμπορική ιδιότητα που χρωστούν έως 20.000 ευρώ ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανάψει γι’ αυτούς προς το τέλος Μαίου στην καλύτερη περίπτωση. Το δεύτερο αίτημα που φαίνεται να διατυπώθηκε από ελληνικής πλευράς για ενσωμάτωση στη ρύθμιση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 δεν έτυχε ανάλογη ς υποδοχής οπότε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, οι οφειλέτες θα πρέπει να τακτοποιούν τις οφειλές του 2017 το πολύ σε 12 δόσεις.
Σήμερα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα είναι με το ένα βλέμμα στραμμένο στα συμβολαιογραφικά γραφεία που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν τους τουλάχιστον 260 πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί εκ των οποίων αρκετοί έχουν ήδη αναβληθεί καθώς οι οφειλέτες έσπευσαν να συμβιβαστούν την τελευταία στιγμή. Αν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη δοθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά –σήμερα είναι η πρώτη μέρα υποχρεωτικής διενέργεια των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα-  χωρίς μάλιστα να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί τότε κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurworking Gropu που γίνεται στις Βρυξέλλες, είναι πολύ πιθανό να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δις. ευρώ στις 12 Μαρτίου (σ.σ η άλλη εκκρεμότητα με την έγκριση από το ΣτΕ του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό έχει ήδη κλείσει).
Οι συζητήσεις στο Χίλτον θα διακοπούν αύριο το μεσημέρι και θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως ενώ οι θεσμοί αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά το Πάσχα. Παρά τις πολύωρες συζητήσεις που θα γίνουν σήμερα, τα κρίσιμα θέματα της 4ης αξιολόγησης όπως είναι το δημοσιονομικό –από το οποίο εξαρτάται και η μείωση του αφορολογήτου νωρίτερα από την 1/1/2019- δεν αναμένεται να ανοίξουν σε αυτή τη φάση. Οι δύο πλευρές θα περιμένουν εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης) αλλά και την δημοσίευση περισσότερων στοιχείων σε οικονομικό επίπεδο καθώς σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα ακόλουθα στοιχεία:
1.Δεν έχει κλειδώσει καν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας (όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση του διοικητή) όσο και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν ότι τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς θα διαμορφωθεί πάνω από το όριο του 2,45% που αναγράφηκε στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού
2.Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού πέραν από τα προσωρινά στοιχεία του Ιανουαρίου και αυτά όχι σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
3. Δεν έχει ανακοινωθεί (αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα) η πορεία του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και ολόκληρης της περυσινής χρονιάς.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου