Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τα «καυτά» μέτωπα του Τσίπρα: Από τα εθνικά στα επιδόματα


ta-kauta-metwpa-tou-tsipra-apo-ta-ethnika-sta-epidomata

Αντιμέτωπος με έξι «καυτά» μέτωπα, και μάλιστα την ίδια στιγμή, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το πλέον πρόσφατο, η υπόθεση με τα επιδόματα ενοικίου που οδήγησε σε δύο νέες κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, υπόθεση Novartis, οικονομία και διαπραγμάτευση με τους δανειστές και φυσικά ανασχηματισμός είναι οι άλλες πέντε «πληγές» που πρέπει να φροντίσει και μάλιστα επιτακτικά το κυβερνητικό επιτελείο.

1) H δύσκολη εξίσωση του Σκοπιανού

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμούσαν πως η ελληνική κοινωνία μετά από περίπου 25 χρόνια θα μπορούσε να δεχθεί την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία». Ωστόσο δεν υπολόγισαν τον Πάνο Καμμένο, ούτε την αντίδραση που τελικώς δημιουργήθηκε και εκφράστηκε μέσα από τα δύο συλλαλητήρια που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κυβερνητικός εταίρος απειλεί ακόμα και τώρα να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται αποφασισμένα να μην βάλουν αυτή την φορά «πλάτη» και τονίζουν πως θα καταψηφίσουν μία ονομασία την οποία δεν θα αποδεχθούν οι ΑΝΕΛ. Με όλα αυτά δεδομένα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περάσει η συμφωνία από την Βουλή. Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση και το οποίο πιθανότατα θα φέρει «διαζύγιο» στην συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ήδη σημαντικό πολιτικό κόστος, καθώς σύμφωνα με την Merton Alalysis για το Βήμα της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά στην Βόρεια Ελλάδα που κυμαίνονται από 12,6% - 14,8%. Η διαφορετική στάση που κρατά ο Πάνος Καμμένος δεν έχει ωφελήσει δημοσκοπικά το κόμμα του, καθώς παραμένει κάτω από το 3%. Στο Μαξίμου ελπίζουν πως η συμφωνία θα «σπάσει» με υπαιτιότητα των Σκοπίων, καθώς δεν θα δεχθούν να αλλάξουν τις αλυτρωτικές αναφορά στο Σύνταγμα τους.  

2) Ελληνοτουρκικά: Ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου

Η εντεινόμενη προκλητικότητα των Τούρκων είναι ένας ακόμη παράγοντας που τρομάζει την κυβέρνηση, αφού ουδείς μπορεί να γνωρίζει μέχρι που θα φτάσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ένα θερμό επεισόδιο και το πως θα το χειριστεί η ελληνική πλευρά είναι ζήτημα το οποίο "ξορκίζουν" στο Μαξίμου καθώς γνωρίζουν πως τέτοια συμβάντα αποτελούν δίκοπο μαχαίρι για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το επεισόδιο στα Ίμια με την πτώση του ελικοπτέρου τον Δεκέμβριο του 1995, προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, όπως ακριβώς είχε συμβεί με το «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου στον Τουργκούτ Οζάλ το 1988 στο Νταβός. Στην κυβέρνηση προσπαθούν να μετατρέψουν τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικό θέμα, ωστόσο οι εταίροι όπως φάνηκε και στην Σύνοδο Κορυφής μένουν επί του παρόντος στις προφορικές συστάσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο. Ως αποτέλεσμα, ο Ερντογάν δεν κάμπτεται και επιμένει να δημιουργεί εντάσεις τόσο στο Αιγαίο, όσο και με την Κύπρο.
Το γεγονός πως η Τουρκία και η Ελλάδα βαδίζουν την επόμενη χρονιά σε εκλογές κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να ανεβάσει ακόμη περαιτέρω τους τόνους για να συσπειρώσει τους εθνικιστές.

3) Οι δυσκολίες της υπόθεσης Novartis

Μπορεί σύμφωνα με όσα κατέγραψε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», η υπόθεση Novartis να ευνόησε την συγκυβέρνηση, ωστόσο το πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ακόμη ένα ανοιχτό ζήτημα. Δύο είναι οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η πρώτη έχει να κάνει με την απόφαση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων Υπουργών Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή του κ. Παύλου Πολάκη, σε μια προσπάθεια να κάνει ρελάνς μετά την συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να γίνει και σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, κάτι που σημαίνει ότι επίκειται νέα κοινοβουλευτικής μάχη για το θέμα. Η δεύτερη εξέλιξη σχετίζεται με την εν εξελίξει κόντρα αναφορικά με το εάν ο αμερικανός πρέσβης είπε ή δεν είπε ότι η έρευνα του FBI αφορά έλληνες πολιτικούς. Η πολιτική μάχη, πάντως, καλά κρατεί και αναμένεται να έχει μεγάλη συνέχεια...

4) Τα επιδόματα και το ηθικό πλεονέκτημα

Σοβαρό πλήγμα στο αφήγημα του ηθικού πλεονεκτήματος υπέστη η κυβέρνηση μετά την υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου, ενώ την Τρίτη έγινε γνωστό ότι χρήση της σχετικής δυνατότητας έκαναν και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έλαβε το σχετικό επίδομα και δεσμεύθηκε να το επιστρέψει, καθώς και για το στέλεχος των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι έλαβε το ποσό των 350 ευρώ για επτά μήνες. Στη διάψευση της είδησης ότι έλαβε επίδομα ενοικίου προχώρησε ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Φωτάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Φωτάκης παραδέχθηκε μεν ότι έκανε τη σχετική αίτηση για 5.000 ευρώ, ωστόσο, όπως είπε, η δαπάνη δεν εκταμιεύθηκε ποτέ, καθώς τελικώς έμεινε στο σπίτι του γιου του. 
Όπως είναι προφανές, η συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί μεγάλη ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης, ενώ μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης Αντωνοπούλου επικράτησε έντονος εκνευρισμός τόσο από την στάση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού, όσο και για το γεγονός ότι τους χαλούσε επικοινωνιακά το αφήγημα σε σχέση με την Novartis. Ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε και συνεχίζει να ποντάρει πολλά πάνω στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα, αλλά γνωρίζει πως με υποθέσεις τύπου Αντωνοπούλου κινδυνεύει να το χάσει.

5) Το φάντασμα της προληπτικής γραμμής στην οικονομία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης, με δύο να είναι τα μεγάλα μέτωπα της επόμενης περιόδου. Το πρώτο είναι το θέμα της προληπτικής γραμμής, κάτι που ξορκίζει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά. Όσον αφορά στο θέμα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, προς το παρόν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για κάλυψη των αναγκών αποκλειστικά μέσω του κουμπαρά ρευστότητας.
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η ελληνική πλευρά να δεχτεί ισχυρές πιέσεις μετά τον Απρίλιο οπότε και θα κορυφωθούν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Οι θεσμοί θα πιέσουν για μια συνολική λύση η οποία θα διασφαλίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει σε μια λύση που θα εξασφαλίζει πρόσβαση των τραπεζών στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ αλλά και ένα πιθανό εισιτήριο για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους είτε κατά την κανονική περίοδο. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της θα επιμείνει στην «καθαρή έξοδο» καθώς πέραν των οικονομικών λόγων, υπάρχουν και ισχυροί πολιτικοί λόγοι δεδομένου ότι όλη η περίοδος μετά τον Αύγουστο θα θεωρείται ήδη προεκλογική.

6) Και ο γρίφος του ανασχηματισμού

Μπορεί στα σχέδια του Μαξίμου να υπήρχε στις αρχές του χρόνου ένας δομικός ανασχηματισμός, ωστόσο οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις από την Τουρκία, τον μπλόκαραν. Τώρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει ένα μικρό «λίφτινγκ» στο υπουργικό του συμβούλιο, χωρίς όμως να απομακρύνει στελέχη από τα κορυφαία υπουργεία, με στόχο να αντιστρέψει το πολύ κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες. 
Ήδη υπάρχουν τρεις θέσεις κενές, που αφήνουν η Ράνια Αντωνοπούλου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Ζουράρις. Άλλα πρόσωπα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι προτεινόμενα προς αποχώρηση, είναι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ ερώτημα αποτελεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος πιθανότατα θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Επίσης, επισφαλής θεωρείται η θέση του Γιώργου Σταθάκη, αν και η εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην τρέχουσα συγκυρία ενδέχεται να ματαιώσει το σενάριο για μετακίνησή του.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου