Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ανοιχτό παράθυρο για ευρωεκλογές χωρίς τη Μέρκελ;



Αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία πριν από το 2021, όταν και ολοκληρώνεται η θητεία της, «βλέπει» ο πρώην ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Μιλώντας στη Bild, μία ημέρα αφότου η κ. Μέρκελ έκανε γνωστό πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο κ. Γκάμπριελ επεσήμανε πως αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για έναν «συνασπισμό Τζαμάικα» (συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων).

Όπως πρόσθεσε, «το αργότερο μετά από τις ευρωεκλογές του Μαΐου το 2019, αυτό πρέπει να έχει συμβεί». Πάντως, όπως ανέφερε, θεωρεί απίθανο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές σε περίπτωση αποχώρησης της κ. Μέρκελ.
Την ίδια στιγμή, επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η νομοθετική περίοδος θα ολοκληρωθεί κανονικά διατηρεί και ο πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ένας καγκελάριος που εξελέγη μια φορά μπορεί να ανατραπεί μόνο αν η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου εκλέξει ένα άλλο πρόσωπο ως Καγκελάριο. Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Ενάντια στη θέληση της κ. Μέρκελ δεν υπάρχει σε αυτή τη Βουλή πλειοψηφία και για αυτό είναι στο χέρι της», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του για την τηλεόραση της Deutsche Welle η οποία θα μεταδοθεί αύριο Τετάρτη, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυρία Μέρκελ μπορεί να ανατραπεί. Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε πως «η νομοθετική περίοδος έχει ακόμη τρία χρόνια. Το εάν θα είναι έτσι, θα το δούμε».
Εξάλλου, ο αρθρογράφος ευρωπαϊκών θεμάτων των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μίνχαου, γράφει για το τέλος της εποχής Μέρκελ από το καλοκαίρι του 2015, «όταν δεν υπολόγισε σωστά τον αντίκτυπο της απόφασής της να ανοίξει τα σύνορα».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου