Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Σχέσεις κράτους- Εκκλησίας: Γκρίνια βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για "άτολμες" θέσεις


sxeseis-kratous--ekklisias-gkrinia-bouleutwn-suriza-gia-atolmes-theseis

Στις αριστερές καταβολές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στις διακηρύξεις περί απόλυτου διαχωρισμού Εκκλησίας- Πολιτείας προσέκρουσαν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε σκεπτικισμός σε ότι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις ειδικά για το άρθρο τρία που καθορίζει τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.
Βουλευτές που πήραν το λόγο καταλόγισαν στο Μαξίμου ατολμία υπενθυμίζοντας την διακηρυγμένη θέση του κόμματος περί διαχωρισμού Εκκλησίας – Πολιτείας. 

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη που άφησε αιχμές για την προτεινόμενη αλλαγή που προκρίνει την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους χαρακτηρίζοντας την υποδεέστερη των ιδεολογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής ο οποίος έμεινε εκτός κυβέρνησης λόγω της αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, αντέδρασε σύμφωνα με πληροφορίες και για την διατήρηση στο προοίμιο του Συντάγματος της αναγωγής στο «όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». 
Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις των Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας δεν αμφισβήτησε την πρόταση που κατοχυρώνει την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σκεφτεί με προσοχή τι είδους κοινωνία θέλει να είναι η Ελλάδα τον 21ο αιώνα. 
Με τις θέσεις τους συντάχθηκε σήμερα και ο Νίκος Ξυδάκης. Μιλώντας στον Ρ/Σ Κόκκινο δεν έκρυψε ότι «πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα γίνει κατανοητό σε όλο τον πληθυσμό ότι θα είναι διακριτοί οι ρόλοι της Εκκλησίας και της Πολιτείας». 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικός ότι η ιεραρχία δεν μπορεί να έχει λόγο στην εκπαίδευση των μαθητών και στα βιβλία που διδάσκονται. 
Σε ότι αφορά το ζήτημα της μισθοδοσίας, ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με μία κατ’ έτος εφάπαξ αποζημίωση έναντι των διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας που έχουν απαλλοτριωθεί αναγκαστικά (βλ. Παράδειγμα Γερμανίας).
Βουλευτές διατυπώνουν επίσης επιφυλάξεις και για την πρόταση να υπάρξει όριο στην θητεία των βουλευτών. «Τον Ηλία Ηλίου θα τον άφηνες εκτός Κοινοβουλίου;» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται και για την πρόταση να μην ορίζεται πρωθυπουργός που δεν θα έχει εκλεγεί βουλευτής. 
«Για να αποφύγουμε τον Παπαδήμο θα φτάσουμε σε λύσεις τύπου Πετσάλνικου» λένε και εγείρουν θέμα και για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Η χθεσινή συζήτηση στην αίθουσα της Γερουσίας ήταν πολύωρη και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις.
Μεταξύ αυτών υπήρξε εισήγηση (παρά την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής) να υπάρχει μια μικρή πριμοδότηση του πρώτου κόμματος στην περίπτωση που τα εκλογικά ποσοστά είναι πολύ ψηλά. 

Φωτογραφία: Αρχείο

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου