Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Προβληματισμός στο Μαξίμου για την ισορροπία τρόμου στη Βουλή


problimatismos-sto-maksimou-gia-tin-isorropia-tromou-sti-bouli

Η δημόσια παραδοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως μετέχουν σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας αποτυπώνει την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί στο Μαξίμου για το πόσο θα μπορέσει να αντέξει αυτό το ιδιόμορφο σχήμα με τους 145 βουλευτές και την στήριξη ορισμένων ανεξάρτητων. Στο επίμαχο ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες στην ολομέλεια της βουλής για ένα νομοσχέδιο που δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα αποδεικνύει πως η κυβέρνηση θα «ιδρώνει» πλέον για να περάσει μια νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ το ενδεχόμενο της καταψήφισης θα είναι πάντα ορατό από την στιγμή που δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.  

Η πίεση της αντιπολίτευσης και η γεμάτη ολομέλεια 
Το «πρέσινγκ» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση είναι πλέον ασφυκτικό, οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη καθώς τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο, όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η εικόνα που παρουσίαζε χθες η ολομέλεια με τα έδρανα να είναι σχεδόν γεμάτα, θυμίζοντας άλλες εποχές, δείχνουν την κρισιμότητα των στιγμών που υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε όπως σημείωσε η αντιπρόεδρος της βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, «θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα». 
Οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι ενδεχομένως να αυξηθούν στην περίπτωση που διαλυθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, κινούνται ανάλογα με το θέμα που έχει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ μπορεί να πέρασε με 153 ψήφους, αλλά χρειάστηκαν δύο συνεδριάσεις έντονων αντιπαραθέσεων και μιας ψηφοφορίας τινάχτηκε στον «αέρα» από την γκαζόζα του Αριστείδη Φωκά. 

Στο Μαξίμου σκέφτονται την ένταξη βουλευτών στη Κ.Ο

Η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση που γνωρίζει καλά τα όσα διαδραματίζονται αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. «Για την ώρα αυτή είναι η κοινοβουλευτική δύναμη και όσο θα υπάρχει να νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστική ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί. 
Κοινοβουλευτικά στελέχη δεν θεωρούν τυχαία τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της βουλής, ωστόσο πρόθυμοι μπορεί να υπάρχουν για να ενταχθούν στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι τόσοι ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 151 καθώς χρειάζονται έξι βουλευτές. Από την άλλη όμως έχει δημιουργηθεί μια κυβέρνηση «ad hoc» στην οποία υπάρχει «α λα καρτ» στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κάτι που δεν επιθυμούσε ο πρωθυπουργός – όπως είχε δηλώσει – και γι αυτό αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.   

Η ανθρωπογεωγραφία των ανεξάρτητων 

Από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές μόνο τέσσερις θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα αυτοί είναι οιΣπύρος Δανέλης, Έλενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ (στην θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου) και η Κατερίνα Παπακώστα ως συνεργαζόμενη.  Από εκεί και πέρα υπάρχει το όνομα του Βασίλη Κόκκαλη που ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά παραμένει μέχρι στιγμής στο κυβερνητικό σχήμα. 
Επίσης άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην περίπτωση που του προταθεί κυβερνητική θέση στον επικείμενο ανασχηματισμό, όπως επίσης και ο Κώστας Ζουράρις που το όνομα του ακούγεται για την θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.  
Οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν πάρει ρότα προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις. Οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός οδεύουν προς τη ΝΔ, ο Σπύρος Λυκούδης προς το ΚΙΝ.ΑΛ ενώ ερώτημα παραμένει προς τα που θα κατευθυνθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. 
Ο Αλέκος Παναγούλης συνομιλεί με ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και με την Ένωση Κεντρώων, ο Γιώργος Λαζαρίδης που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ο Δημήτρης Καμμένος έχει επί του παρόντος αποφασίσει να πορευτεί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος δεν αποκλείεται να σώσει την Κ.Ο ως συνεργαζόμενος αν τελικά αυτό εγκριθεί από το Νίκο Βούτση καθώς υπάρχει ζήτημα με την ερμηνεία του κανονισμού του κοινοβουλίου. 
Οι υπόλοιποι δύο βουλευτές που απομένουν προέρχονται από την Χρυσή Αυγή. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου