Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Με 70 εκατ. κέρδη στο 6μηνο τα ΕΛΠΕ

Του Κώστα Δεληγιάννη 
kdel@naftemporiki.gr
Ισχυρή κερδοφορία με θετικές ταμειακές ροές παρουσίασαν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-0,43% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας θετικές επιδόσεις παρά το γεγονός ότι τα διεθνή περιθώρια διύλισης διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. 

Ανάλογη εικόνα διαμορφώθηκε και για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, εντός του οποίου τα ΕΛΠΕ μείωσαν επίσης κατά 518 εκατ. ευρώ τον καθαρό δανεισμό, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τον ισολογισμό τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού για αριστοποίηση της κεφαλαιακής του δομής και δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και της απόδοσης των υφιστάμενων ομολογιών του, ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης εντός του 2019, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.
Σε ετοιμότητα για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται εντατικά για τις επικείμενες αλλαγές στις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου 2020 (ΙΜΟ 2020), εξέλιξη που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια βιομηχανία διύλισης τα τελευταία χρόνια, ώστε το σύστημα διύλισης να είναι σε ετοιμότητα να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς με υψηλής ποιότητας καύσιμα, προγραμματίζοντας τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας εντός του τέταρτου τριμήνου της χρονιάς. 
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διεξήχθησαν εκτεταμένες δοκιμές νέων μιγμάτων αργών πετρελαίων στον Ασπρόπυργο, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, τόσο αναφορικά με την ποιότητα και τις προδιαγραφές του νέου προϊόντος μαζούτ 0,5% όσο και τη διακίνησή του.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 4,457 δισ., με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται σε 252 εκατ. και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη σε 70 εκατ. 
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ο τζίρος ανήλθε σε 2,465 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητος (-1%) από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 33 εκατ. 
Η λειτουργία των διυλιστηρίων
Το αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου επιτεύχθηκαν χάρη στην καλή λειτουργία των διυλιστηρίων, την ιστορικά υψηλότερη επίδοση του κλάδου των πετροχημικών, καθώς και τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους δανεισμού.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες κατάφεραν να υπερκεράσουν το ότι τα διεθνή περιθώρια σύνθετων διυλιστηρίων Μεσογείου διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με σημαντικά προβλήματα στον εφοδιασμό αργού πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊόντα κατέγραψαν μειωμένα περιθώρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. 
Σε αυτό το περιβάλλον, η ευελιξία των διυλιστηρίων του ομίλου για κατεργασία διαφόρων τύπων αργού πετρελαίου, καθώς και η αξιοποίηση ευκαιριών στην αγορά ελαφρύτερων τύπων αργού, επέτρεψαν για άλλη μία φορά τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των μονάδων και τη λειτουργία τους με τον πλέον συμφέροντα τρόπο, διατηρώντας αμετάβλητα το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με πέρυσι, τα υψηλά επίπεδα παραγωγής (3,7 εκατ. τόνοι) και πωλήσεων, που ανήλθαν στους 4,1 εκατ. τόνους. 
Παρόμοια είναι τα δεδομένα και σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, όπου οι πωλήσεις άγγιξαν τους 7,7 εκατ. τόνους. Υψηλά παραμένει όμως και το ποσοστό εξαγωγών για τον όμιλο, επιβεβαιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών διυλιστηρίων. 
Προσδοκίες για άλλη μία θετική χρονιά
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη (φωτογραφία), οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου 2019 δείχνουν ότι ο όμιλος είναι σε θέση να εμφανίζει θετικά αποτελέσματα και να διατηρεί ισχυρές ταμειακές ροές, ακόμη και όταν το διεθνές περιβάλλον διύλισης δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. «Αυτό επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μας για επενδύσεις στις βασικές δραστηριότητες του ομίλου, παράλληλα με την τεχνική αναβάθμιση των διυλιστηρίων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την έμφαση στην προϊοντική και γεωγραφική διαφοροποίηση», επισημαίνει. 
Όπως συμπληρώνει, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπ' όψιν και η βελτίωση του περιβάλλοντος που παρατηρήθηκε μετά το τέλος του τριμήνου, υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για άλλη μία θετική χρονιά για τον όμιλο.  Ο κ. Σιάμισιης επισημαίνει πως η νέα διοίκηση έχει θέσει τέσσερις πρωταρχικούς στόχους, την ασφάλεια στη λειτουργία των μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των δομών και της εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου, την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές. «Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται και αξιολογούνται όλες οι στρατηγικές μας επιλογές στις βασικές δραστηριότητες και αγορές, αλλά και οι εξελίξεις σε κλάδους όπως οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Η στρατηγική μας λαμβάνει υπ' όψιν τις δυνατότητες του ομίλου, αλλά και τους περιβαλλοντικούς στόχους που επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία της διεθνούς αγοράς ενέργειας», καταλήγει.  
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου