Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Κομισιόν: Στα σκαριά η νέα ηγετική ομάδα της φον ντερ Λάιεν


komision-sta-skaria-i-nea-igetiki-omada-tis-fon-nter-laien

Tην επόμενη ηγετική ομάδα της Κομισιόν προετοιμάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τη διορία πλέον που είχαν τα 26 κράτη-μέλη για να στείλουν τους εκπροσώπους, γυναίκες και άνδρες, να έχει λήξει από την περασμένη Δευτέρα.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν ζήτησε από τις χώρες, να στείλουν τουλάχιστον 13 γυναίκες υποψήφιες καθώς θέλει να γίνει η πρώτη στην ιστορία πρόεδρος που θα ηγείται Επιτροπής με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών επιτρόπων.

Μέχρι στιγμής οι γυναίκες είναι 12. Σε περίπτωση που η Ιταλία, αφού πρώτα ξεπεράσει την πολιτική κρίση, στείλει γυναίκα, θα μπορεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Αλλά θα πρέπει πρώτα να αποδεχθεί όλες τις υποψηφιότητες, κι αυτό έχει γίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις. Έτσι, ενώ η ΕΕ στέλνει τις υποψηφιότητες, η φον ντερ Λάιεν έχει την «ελευθερία» να διαλέξει. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη και τα πολιτικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν εκδηλώσει τις δικές τους επιθυμίες και θέλουν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία προσπαθώντας να αποσπάσουν σημαντικούς τομείς δράσης για τους υποψηφίους τους. όπως την οικονομία ή το εμπόριο.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, όπου δεν υπάρχει πλέον σαφής πλειοψηφία, θα πρέπει μετά τις ακροάσεις του καθενός από τους υποψηφίους, να εγκρίνουν την επιτροπή ως σύνολο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Μπορούν να ζητήσουν αλλαγή του ενός ή του άλλου, κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Προς το παρόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαθέτει ένα πλούσιο πολιτικό μείγμα από 9 συντηρητικούς υποψηφίους, 9 σοσιαλδημοκράτες, 5 φιλελευθέρους, έναν από τους Πράσινους και έναν εθνολαϊκιστή. Υπάρχει ήδη ένας σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος, ο Φρανς Τίμερμανς, και η φιλελεύθερη Μαργκαρέτε Βεστάγκερ. Και οι δύο ήθελαν την καρέκλα, στην οποία θα καθίσει από το φθινόπωρο η φον ντερ Λάιεν. Και για να γιατρευτούν τα «πολιτικά τραύματά» τους, θα αναβαθμιστεί η θέση τους.
Όμως και οι χώρες μέλη από την ανατολική Ευρώπη θέλουν να στείλουν υποψηφίους για τη θέση του αντιπροέδρου, γιατί θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ. Ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι από το Βέλγιο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ από την Ισπανία και επικεφαλής της ΕΚΤ αναλαμβάνει μια Γαλλίδα. Σύμφωνα με την DW το εθνικιστικό κυβερνητικό κόμμα PiS της Πολωνίας έχει ήδη συμφωνήσει με την φον ντερ Λάιεν για το σημαντικό πόστο του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, από το ταμείο του οποίου η Πολωνία παίρνει σημαντικές επιδοτήσεις.
Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν θέλει εμφανώς να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Πολωνία σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επιδιώκει να διευθετήσει στο μέτρο του δυνατού τη διένεξη με αφορμή την παραβίαση των κανόνων κράτους δικαίου.
Οι προσπάθειες της για τη συμπλήρωση του «παζλ» θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 



Πηγή: DW
Φωτογραφία: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου