Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Μετά το Βερολίνο: Χαμηλοί τόνοι, υψηλές προσδοκίες



Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
«Η Μέρκελ δεν έκλεισε καμία πόρτα. Είμαστε σε κλίμα θετικής αναμονής. Από εμάς εξαρτάται». Με αυτή τη φράση αποτιμούσε εν συντομία στη «Ν» κυβερνητική πηγή, την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η εντολή είναι «η μπάλα να κρατηθεί χαμηλά» αλλά είναι εμφανές ότι στο Μαξίμου επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, μετά τα όσα είπαν χθες Μέρκελ και Μητσοτάκης.
Οι επίσημες κυβερνητικές πηγές στέκονται σε κάποιες φράσεις-κλειδιά της κ. Μέρκελ, για τις οποίες λένε ότι αφενός δείχνουν βελτίωση κλίματος, αφετέρου αφήνουν βάσιμες προσδοκίες ότι το μείζον ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων  -το οποίο είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην μπαίνει στην ατζέντα των συζητήσεων, τώρα- μπορεί να συζητηθεί και να καταλήξει θετικά για την Ελλάδα την Άνοιξη του 2020, στον κατάλληλο χρόνο και σε κατάλληλο κλίμα.
Φράση πρώτη: «Οι δεσμεύσεις τώρα θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους».
Φράση δεύτερη: «Στην οικονομία, το 50% είναι ψυχολογία».
Η Αθήνα στέκεται και δίνει μεγάλη έμφαση στη συζήτηση για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας και η εκτίμηση είναι ότι σύντομα θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ.
Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μεταφέρουν τη δική του σιγουριά ότι η γραμμή που ακολουθεί «πρώτα μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση εμπιστοσύνης και θετικού κλίματος στην οικονομία και μετά διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο πρόγραμμα» θα αποφέρει καρπούς, καθώς αντιμετωπίζεται ήδη θετικά, κάνοντας αναφορά στις συναντήσεις με Μακρόν και Μέρκελ.
«Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο την αποπληρωμή του χρέους μας, δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος. Και ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, η Ελλάδα κοιτάζει πλέον μπροστά με αυτοπεποίθηση» είπε ενδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης χθες.
Λίγο αργότερα σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, έλεγε: «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες». Μετά τη… σπόντα κατά Τσίπρα, αποκάλυψε ότι στόχος του είναι «να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση πολύ σύντομα», αλλά και ότι το επόμενο διάστημα εκτός από Χάγη και Ουάσινγκτον θα επισκεφθεί τον Νοέμβριο τη Σανγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 - στην οποία η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα - και θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία στην ατζέντα της αποτίμησης που κάνει η κυβέρνηση.
Το Μαξίμου προτάσσει την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στο δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και ιδιαίτερα τη σημείωση για την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου και τη ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανία, με την οποία ζητά επισήμως να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
Κάνει λόγο για συναντίληψη που καταγράφηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι Μέρκελ και Μητσοτάκης συμφώνησαν στην ανάγκη να τηρηθεί η Συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά και να γίνει κατανομή στις χώρες της ΕΕ των προσφύγων.
Αναδεικνύουν βεβαίως και την αναφορά του στο Μακεδονικό, όπου είπε ότι «η καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».ναφτεμπορικι.γρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου