Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ένας νέος αλγόριθμος μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές από τον κίνδυνο σήψης

Της Ανθής Αγγελοπούλου
Σύμφωνα με το NHS, πολλές ζωές σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να σωθούν με το νέο και βελτιωμένο σύστημα ψηφιακής ειδοποίησης για πιθανές περιπτώσεις σήψης στα νοσοκομεία.

Τι γνωρίζουμε για τη σηψαιμία
Η σηψαιμία είναι μια μορφή σοβαρής λοίμωξης που μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα και αυτό μπορεί να «συντρίψει» στην κυριολεξία  το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που επιχειρεί και συχνά αποτυγχάνει να συγκρατήσει τη λοίμωξη. Η εξάπλωση της λοίμωξης μέσω της ροής του αίματος του ασθενούς και το ανοσοποιητικό σύστημα οδηγεί συχνά σε βλάβη στα κύρια όργανα του σώματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή πολλαπλών οργάνων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με σήψη και 6 εκατομμύρια πεθαίνουν από σήψη και σχετικές επιπλοκές ετησίως.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, CDC, επισημαίνουν ότι η σήψη διαγιγνώσκεται σε 1,7 εκατομμύρια ενήλικες και σκοτώνει 270,000 στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως. Όπως αναφέρει το CDC, το 1/3 όλων των θανάτων από νοσοκομεία αποδίδεται σε σηψαιμία.
Στην Αγγλία, η σήψη διαγιγνώσκεται σε 250.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο και από αυτές τουλάχιστον 40.000 υποχωρούν σε σήψη ή τις επιπλοκές της.
Η θεραπεία περιλαμβάνει σήμερα την αγωγή και την εξάλειψη της πηγής μόλυνσης με αντιβιοτικά και την παροχή υποστηρικτικής φροντίδας χρησιμοποιώντας οξυγόνο και ενδοφλέβια υγρά.
Οι νέες τεχνολογίες στην πρόληψη της σηψαιμίας
Η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το NHS (Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) βασίζεται σε δεδομένα όπως η πίεση του ασθενούς, ο καρδιακός ρυθμός και άλλους παράγοντες για να ελέγξει την πρόοδο της σηψαιμίας. Αυτά τα δεδομένα τοποθετούνται σε έναν αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη της σηψαιμίας λένε οι ειδικοί. Εάν ο αλγόριθμος ανιχνεύσει πιθανότητα σήψης, ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα υπολογιστή "ειδοποίησης και δράσης". Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος του ψηφιακού συστήματος καταγραφής δεδομένων ασθενών στα νοσοκομεία Berkshire, Liverpool και Cambridge.
Σύμφωνα με την Claire Burnett, ειδική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο του Royal Berkshire, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του αλγορίθμου, πριν από αυτή τη λύση οι ειδικοί χρησιμοποιούσαν ένα εργαλείο ανίχνευσης χαρτιού, με τον ίδιο αλγόριθμο αλλά σε χαρτί. Όμως με τα νέα ψηφιακά συστήματα οι πληροφορίες που καταχωρούνται παράγουν ειδοποιήσεις πολύ γρήγορα - σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Ως εκ τούτου, η ταχεία αναγνώριση της σηψαιμίας και της θεραπείας παρέχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς αφού οι ειδικοί εντοπίζουν ταχέως τη σήψη και το αντιμετωπίζουν πραγματικά άμεσα.
Ενώ,  ο Dr. Simon Eccles, επικεφαλής κλινικών πληροφοριών στο NHSX, η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι πώς να εντοπίσουν τη σήψη αρκετά νωρίς για να κάνουν πραγματικά μια διαφορά κάνοντας στον ασθενή την απαραίτητη θεραπεία, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας και συγκεκριμένα αυτών των αλγόριθμων. Το NHSX όπως είπε, είναι ένας οργανισμός που βοηθά την ενσωμάτωση αυτής της νέας ψηφιακής τεχνολογίας στο σύστημα περίθαλψης ασθενών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (NHS).
Πιλοτικό πρόγραμμα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αγγλίας
Η οργάνωση έχει δοκιμάσει το σύστημα ως πιλοτικό πρόγραμμα σε μερικά από τα μεγάλα νοσοκομεία της Μεγ. Βρετανίας από το 2018 και έχει δείξει ότι υπάρχει σημαντική επίδραση αυτής της τεχνολογίας στην έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη θανάτων λόγω σήψης. Σύμφωνα με τους αριθμούς από το NHS England, μόνο το νοσοκομείο του Κέιμπριτζ έχει σώσει τουλάχιστον 64 ζωές ενώ, του Λίβερπουλ έχει σώσει περίπου 200 ζωές με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Σύμφωνα με το NHS, το νοσοκομείο του Berkshire είχε 70% αύξηση σε εργαλεία πλήρους ελέγχου της σήψης από τους επαγγελματίες της υγείας μετά την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας.
Η ομάδα των ερευνητών ελπίζει ότι σύντομα η τεχνολογία αυτή θα ενσωματωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων σηψαιμίας και των θανάτων στα δημόσια νοσοκομεία του NHS.
Η Celia Ingham Clark, διευθύντρια για την κλινική αποτελεσματικότητα στο NHS England, δήλωσε ότι η σήψη είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, αλλά ως μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου του NHS έχουν κάνει τεράστιες βελτιώσεις στον εντοπισμό και τη θεραπεία της και τώρα, με τη βοήθεια καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, το NHS σώζει περισσότερες ζωές. Τα συστήματα αυτά, στο Λίβερπουλ, το Cambridge και το Berkshire είναι σωτήρια και καθώς περισσότερα νοσοκομεία υιοθετούν ψηφιακά εργαλεία, χιλιάδες οικογένειες θα νιώθουν πιο ασφαλείς από το φόβο της σήψης.
Πηγές:
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου