Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Γαλλία: «Κάηκε» η Ναντέρ λόγω του θανάτου του 17χρονου – 2.000 αστυνομικούς κινητοποιεί η κυβέρνηση Μακρόν

 


Περίπου 2.000 αστυνομικοί και άνδρες της χωροφυλακής θα μεταβούν το βράδυ της Τετάρτης στα προάστια του Παρισιού, ιδίως στο διαμέρισμα Hauts-de-Seine, για να αποτραπεί περαιτέρω βία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν, στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη του παρέμβαση «εξέφρασε τη λύπη του» για τον θάνατο του 17χρονου, κάνοντας λόγο για ένα «ασυγχώρητο» γεγονός και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ενημέρωση για τα γεγονότα στο Συμβούλιο Υπουργών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ολιβιέ Βεράν. Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου, η κυβέρνηση ελπίζει σε «πλήρη διαφάνεια στην έρευνα» και κάλεσε σε «ηρεμία».

Ο Νταρμανέν ζήτησε επίσης «ηρεμία και έρευνα που θα δείξει την αλήθεια».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, 31 άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία, 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και περίπου σαράντα αυτοκίνητα κάηκαν, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Eva Gueye/via REUTERS

Άρχισαν δύο έρευνες: η μία για άρνηση υπακοής σε διαταγές και απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά δημόσιου υπαλλήλου και η άλλη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από δημόσιο υπάλληλο. Ο 38χρονος αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Οι δικηγόροι της οικογένειας ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν δύο μηνύσεις τις επόμενες ημέρες: μία κατά του ατόμου που πυροβόλησε για ανθρωποκτονία και του συναδέλφου του για συνέργεια και μία για πλαστογραφία κατά των αστυνομικών που ισχυρίστηκαν ότι ο οδηγός προσπάθησε να τους χτυπήσει.

Η σκηνή, που βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οι οποίες πήραν βίαιη τροπή το βράδυ της Τρίτης. Περίπου τριάντα άτομα συνελήφθησαν.

Ο δήμαρχος της Ναντέρ, Πατρίκ Ζαρί καλεί σε «ηρεμία» και εκφράζει τη λύπη του για τις «απαράδεκτες ζημιές» σε περιουσίες

«Η Ναντέρ έζησε μια από τις πιο τρομερές ημέρες στην ιστορία της», είπε ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι «οι δημοτικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν διακοπεί εν μέρει». «Εργάζονται όλοι σκληρά για να αποκαταστήσουν τους δημόσιους χώρους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές χθες το βράδυ».

Ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός στο εσωτερικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη Γαλλία, κατηγορία που ο Μακρόν έχει προηγουμένως αρνηθεί.

Πηγές: Le Figaro, Liberation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου