Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Γαλλία: Τεθωρακισμένα στους δρόμους, χειρόφρενο στα ΜΜΜ το βράδυ εν μέσω χάους

 


Τεθωρακισμένα οχήματα θα χρησιμοποιήσει η αστυνομία της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, έπειτα από τρεις νύχτες ταραχών μετά τον θάνατο ενός 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού.

Επίσης, θα αναπτυχθούν «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», σημείωσε η κ. Μπορν, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρωθυπουργός της Γαλλίας -η οποία είχε δηλώσει νωρίτερα πως «εξετάζονται όλες οι επιλογές»– ανακοίνωσε την ακύρωση «εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας»  που «ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη».

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση οι δημόσιες συγκοινωνίες -λεωφορεία και τραμ- να σταματήσουν τα δρομολόγιά τους σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης να εφαρμοστούν οι κανονισμοί που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Φωτ. REUTERS/Pascal Rossignol

Μακρόν: Οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «απαράδεκτη εκμετάλλευση του θανάτου ενός εφήβου».

Κάλεσε επίσης «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και ζήτησε από τα κοινωνικά δίκτυα να «αφαιρέσουν» το περιεχόμενο και να εντοπίσουν τους χρήστες που συνδέονται με τη βία στα αστικά κέντρα.

Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο, δήλωσε ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο νεαρός.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου