Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για την προστασία των γυναικών στο πλαίσιο της ΕΕ

 


Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την οδηγία σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία – μια πρόταση για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων εντός του δικαίου της ΕΕ για την ποινικοποίηση ορισμένων μορφών έμφυλης βίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και την εξασφάλιση της προστασίας και της πρόσβασης των θυμάτων στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά άλλα διαθέσιμα στοιχεία, ιδίως για τις δολοφονίες. Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ καταμετρούν ξεχωριστά τα τροχαία ατυχήματα και τους θανάτους, για παράδειγμα, πολλές δεν κάνουν το ίδιο με την ενδοοικογενειακή βία και τις δολοφονίες λόγω φύλου. Η οδηγία θα δώσει εντολή για καλύτερη συλλογή δεδομένων και θα ενισχύσει τις στατιστικές σε επίπεδο ΕΕ, καθώς ακτιβιστές και θύματα μιλούν για μια «σιωπηλή επιδημία».

Ο φοβερός αριθμός της Ισπανίας

Η Ισπανία, μία από τις λίγες χώρες που μετρά τακτικά τις γυναικοκτονίες, αναφέρει τουλάχιστον 1.125 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους ή τους πρώην τους από το 2003.

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, το τελικό κείμενο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να συγκρουστούν για το αν θα θεσπιστούν ελάχιστα πρότυπα σε επίπεδο Ένωσης για τον βιασμό και το μη συναινετικό σεξ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου