Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Καλάθι του νοικοκυριού: Παράταση έως τα τέλη του έτους

 


Μέχρι και το τέλος του χρόνου (31/12/2023) παρατείνει το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» το υπουργείο Ανάπτυξης.

Έως την ίδια ημερομηνία, παρατείνεται και  το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους  για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται  βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου  να αντιμετωπισθούν  φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας σε βάρος των καταναλωτών.

Αμφότερα τα μέτρα που στοχεύουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού τροφίμων ο οποίος το Μάϊο «έτρεξε» με 11,6%  έναντι 2,8% του γενικού δείκτη, έληγαν σήμερα 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει,  η κυβέρνηση αποφάσισε να  δώσει παράταση και μάλιστα έξι μηνών, έναντι των τριών που είχε δώσει τον περασμένο Μάρτιο.

Πέραν από την παράταση, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν και «επικαιροποίηση» στο καλάθι δηλαδή με προσθήκη ή αφαίρεση προϊόντων.

Σε  ό,τι αφορά το περιθώριο κέρδους, υπενθυμίζουμε ότι σε μια ευρεία σειρά προϊόντων, απαγορεύεται στις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο  μικτό περιθώριο κέρδους  από αυτό που είχαν προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνέχισαν να είναι εκρηκτικές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου