Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Βόρειο Σέλας: Πιθανόν να γίνει ορατό σε όλη την Ευρώπη την 1η Δεκεμβρίου


Για πιθανή ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3 που θα επηρεάσει τη Γη την 1η Δεκεμβρίου, κάνει λόγο το Forecast Weather Greece, επικαλούμενο τη ΝΟΑΑ, τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τη NOAA, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, αναμένεται να επηρεάσει την Γη την 1η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την τελευταία φορά που παρόμοιας ισχύος γεωμαγνητική καταιγίδα έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, σημειώθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας έγιναν μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα.

Βόρειο Σέλας: Πιθανόν να γίνει ορατό σε όλη την Ευρώπη την 1η Δεκεμβρίου

Ωστόσο, το Βόρειο Σέλας εξαιρετικά σπάνια γίνεται ορατό στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, αφού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα μόνο στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Κι όμως, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, να γίνει ξανά ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από τον βαθμό που θα διαταράξει και θα παραμορφώσει το μαγνητικό πεδίο της Γης η συγκεκριμένη ηλιακή έκλαμψη.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικές από τις μεγαλύτερες γεωμαγνητικές καταιγίδες στην καταγεγραμμένη ιστορία πιθανόν να προκλήθηκαν από τέτοιας ισχύος μαζικές εκτοξεύσεις πλάσματος, όπως αυτή που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου.

Γιατί το Σέλας στη Βόρεια Ελλάδα είχε κόκκινο χρώμα

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας, με ανάρτησή του, εξήγησε τα αίτια για το Σέλας που έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Κυριακής 5 Νοεμβρίου, σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Χαλκιδική, βάφοντας κατακόκκινο τον νυχτερινό ουρανό.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Σέλας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σπάνια στη χώρα μας και προκαλείται γενικά από τις ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες. Λεπτομέρειες για το φαινόμενο έδωσαν επιστήμονες όπως ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

"Το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου 2023, παρατηρήθηκε σέλας από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ένα φαινόμενο που σπάνια παρατηρούμε στη χώρα μας. Σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων. Οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου)", τονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην ανάρτησή του.

"H μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε χθες χαρακτηρίζεται έντασης G3 (στην κλίμακα από G1 έως G5). Το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας", συνεχίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Όσον αφορά στο χρώμα του οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρουν: "Το κόκκινο χρώμα του σέλαος εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά την σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας.

Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα".

Δείτε την ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου για το Σέλας στον ελληνικό ουρανό:

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου