Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Γάζα: «Σανίδα σωτηρίας» τα τούνελ για τη Χαμάς- Γιατί οι Ισραηλινοί δεν μπαίνουν μέσα στις σήραγγες που ανακαλύπτουν

 


Την έκπληξή του για το τεράστιο εύρος των υπόγειων τούνελ που λέγεται ότι χρησιμοποιεί το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε αξιωματικός του ισραηλινού στρατού που μίλησε στο Newsweek.

Αυτές οι σήραγγες είναι κεντρικής σημασία για τη στρατηγική της Χαμάς και κορυφαίος στόχος των ισραηλινών δυνάμεων στη μεταξύ τους σύγκρουση.

«Είναι πραγματικά περίπλοκο»

«Αυτό περιμέναμε να δούμε, αλλά δεν περίμενα ότι αυτές οι σήραγγες θα ήταν τόσο δυνατές, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ σκυρόδεμα, σκάλες, πολλές διασταυρώσεις σε αυτές τις σήραγγες», είπε ο αξιωματικός μηχανικός. «Φυσικά, συνήθως δεν μπαίνουμε μέσα, αλλά τις εξερευνούμε και τις βλέπουμε, οπότε αυτό αποτελεί πραγματικά έκπληξη».

«Νόμιζα ότι θα ήταν λίγο πιο πρωτόγονο, αλλά αυτό είναι πραγματικά περίπλοκο», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι γνωστό ότι διαθέτει εκτεταμένα υπόγεια δίκτυα. Όταν η Χαμάς ανέκτησε την εξουσία στην περιοχή το 2007, μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και μια αιματηρή ρήξη με την Φατάχ της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, αυτό το δίκτυο επεκτάθηκε σημαντικά.

«Αυτή είναι η σανίδα σωτηρίας», είπε ο αξιωματικός του ισραηλινού στρατού. «Όταν το Ισραήλ είχε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, είχαμε διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον αυτών των σηράγγων όπου γινόταν διακίνηση λαθρεμπορίου που δεν αφορούσε μόνο στρατιωτικά αγαθά. Και μετά την αποχώρηση του Ισραήλ, έγινε όλο και περισσότερο η σωτηρία τους», πρόσθεσε.

Πλέον, σύμφωνα με τον αξιωματικό, οι σήραγγες αποτελούν το «κύριο πλεονέκτημα» της Χαμάς και συνιστούν πρόκληση στις προσπάθειες του Ισραήλ να επιφέρει αποφασιστική ήττα στην ομάδα.

Πώς εξυπηρετούν οι σήραγγες

Όπως εξήγησε, αυτές οι σήραγγες εξυπηρετούν συχνά πολλούς σκοπούς, με ορισμένες διαδρομές να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές της Χαμάς και άλλες διαδρομές για το λαθρεμπόριο όπλων και άλλων αγαθών. Κάποιες, υποστήριξε ο αξιωματικός, συνδέονται με «πολιτικά κέντρα, νοσοκομεία, κλινικές, τζαμιά».

Τα νοσοκομεία έχουν αποτελέσει το επίκεντρο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού από όταν εισέβαλει στη Γάζα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και, όπως έχει ανακοινώσει, έχει εντοπίσει σήραγγες κάτω από διάφορες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, όπως το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το νοσοκομείο Ραντίσι, το νοσοκομείο Σέιχ Χαμάντ και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Έχει δώσει μάλιστα στη δημοσιότητα πλάνα από τα στρατεύματά του να περιοδεύουν σε ορισμένες από τις υποτιθέμενες σήραγγες κοντά ή ακριβώς κάτω από αυτές τις τοποθεσίες.

Καμαρώνει η Χαμάς

Πάντως η Χαμάς έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι κατασκεύασε ή χρησιμοποίησε σήραγγες κάτω από νοσοκομεία ή άλλους πολιτικούς χώρους που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη, υπερηφανεύεται για τη χρήση σηράγγων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ενέδρας και τη δημιουργία παγίδων για τα ισραηλινά στρατεύματα.

Ενδεικτικά, μία εβδομάδα πριν τεθεί σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, δημοσίευσαν βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει στρατιώτες να τοποθετούν εκρηκτικά σε μια είσοδο τούνελ κοντά στο Μπέιτ Χανούν πριν από την άφιξη των ισραηλινών μονάδων μηχανικού σώματος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών του στην συγκεκριμένη επίθεση, η οποία φέρεται να έλαβε χώρα κοντά σε τζαμί.

Οι Ισραηλινοί δεν εισέρχονται μέσα

Δεδομένου του κινδύνου, οι ισραηλινές δυνάμεις προτιμούν να καταστρέφουν τα φρεάτια χωρίς να εισέλθουν σε αυτά, ανέφερε ο αξιωματικός στο Newsweek.

«Ξέρουμε αν είδαμε έναν εχθρό, αν είδαμε κάποιον να μας πυροβολεί από αυτό το τούνελ και μετά να τρέχει πίσω, πως ο στόχος τους είναι να μας τραβήξουν στο τούνελ, να τον κυνηγήσουμε μέσα και δεν θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι του θέλουν να παίξουμε», είπε ο αξιωματικός. «Έτσι, συνήθως προσπαθούμε πρώτα να σκοτώσουμε τον εχθρό με εκρηκτικά που δεν καταστρέφουν τη σήραγγα αλλά καταστρέφουν τον εχθρό και μετά παίρνουμε τα βαρύτερα εκρηκτικά που θα καταστρέψουν την ίδια τη σήραγγα».

Είναι πιθανό κάποιοι να είναι ζωντανοί μέσα στη σήραγγα όταν καταστρέφονται οι είσοδοί του, πρόσθεσε.  «Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσους σκοτώνουμε», συνέχισε, «αλλά ξέρουμε ότι αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε την επόμενη μέρα θα χτυπηθούμε ξανά».

Ο κύριος στόχος του Ισραήλ

Δεδομένου ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι οι σήραγγες είναι πολύ περισσότερες, ο αξιωματικός εξήγησε ότι η καταστροφή του συνόλου των υπόγειων διαδρομών της Γάζας ή τουλάχιστον των φρεατίων που οδηγούν σε αυτές, είναι ο κύριος στόχος της τρέχουσας στρατιωτικής εκστρατείας. Αυτή τη στιγμή, οι ισραηλινές μονάδες «τα έχουν πάει αρκετά καλά» στη βόρεια Γάζα, αν και «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

Στη συνέχεια, είπε, η εστίαση θα στραφεί στη νότια Γάζα, στην οποία κλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να μετακινηθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι όταν ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις νωρίτερα αυτό το μήνα στο βορρά.

Παράλληλα, ενώ ο αξιωματικός υποστήριξε ότι υπάρχει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών κλάδων του Ισραήλ και των μονάδων τους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, σημείωσε επίσης ότι είναι καθήκον τους να αποφύγουν το είδος των οπισθοδρομήσεων που παρατηρήθηκαν στο πρώτο στάδιο της σύγκρουσης.

«Γνωρίζω ότι αποτύχαμε ως στρατός στην προστασία των πολιτών μας στις 7 Οκτωβρίου και θα πρέπει να μάθουμε από αυτό και, φυσικά, να το διορθώσουμε, γιατί προφανώς, δεν είναι κάτι που μόλις μας συνέβη, θα πρέπει να το διορθώσουμε», είπε. «Αλλά μόλις περάσαμε σε πολεμική λειτουργία, η πολεμική μηχανή λειτουργεί αρκετά καλά».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου