Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Οι λόγοι πίσω από την απρέπεια Σούνακ – Τι ορίζει το διπλωματικό πρωτόκολλο


 «Αγενή και απρεπή» χαρακτήρισε την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

«Ο τρόπος που έγινε είναι αγενής και απρεπής. Είναι αγενής διότι κανονικά, αν υπήρχε σοβαρός λόγος να ακυρώσει τη συνάντηση, θα έπρεπε ο ίδιος να τηλεφωνήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό και να του εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση. Είναι αγενής ο τρόπος, γιατί κάλεσαν την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, την κ. Μπούρα και την ενημέρωσαν για την ακύρωση» ανέφερε προσθέτοντας πως η συμπεριφορά αυτή συνιστά «αγένεια μεταξύ δύο ηγετών που οι χώρες τους είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ».

Παρατήρησε ακόμη πως ήταν προσβλητική η πρόταση να δει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντί του Ρίσι Σούνακ, τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης. «Ο Σούνακ δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι ηγέτης μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και θεωρεί ότι είναι ένας μαχαραγιάς που ρυθμίζει τα του οίκου του» σχολίασε ο κ. Καραγιάννης.

Η θετική πτυχή

O πρέσβης επί τιμή ανέδειξε και την θετική πτυχή της εξέλιξης. Όπως είπε, «ο κ. Σούνακ προκάλεσε μία θετική αντίδραση προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού – γιατί υπήρχαν σχόλια και έγκριτων Βρετανών που επέκριναν τον πρωθυπουργό τους για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στον ομόλογό του – αλλά ανέδειξε και το θέμα παγκοσμίως».

Παρατήρησε ακόμη πως η αγενής συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού εστράφη εναντίον του. «Αν ο Σούνακ είχε την εμπειρία του πολιτικού για τη θέση αυτή θα μπορούσε να είχε καταφέρει ένα πολύ πιο σοβαρό αρνητικό πλήγμα στη χώρα μας για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα συναντώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και βγαίνοντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου και λέγοντας αυτά που θέλει να μας πει».

Αναφορικά με τους λόγους πίσω από την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την άποψη πως ήταν «περισσότερο εσωτερικοί και κομματικοί, παρά άλλοι λόγοι».

Όπως είπε, το υπόβαθρο αυτής της συμπεριφοράς δεν αφορά, όπως διαδίδεται, την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο. «Νομίζω είναι ένα θέμα καθαρά χαρακτήρα. Νομίζω ότι βρίσκεται υπό πίεση και από το ίδιο του το κόμμα. Δεν έχει πετύχει αυτά που οι ομοϊδεάτες του ανέμεναν από αυτόν και είναι μία συνέχεια αδύναμων πρωθυπουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο» επισήμανε.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου