Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Commerzbank – Citigroup: Κομβικής σημασίας για την Ελλάδα η αυριανή αξιολόγηση της Fitch

 


Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, είναι κρίσιμη καθώς είναι αυτή που θα κρίνει εάν η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες θα γίνει άμεσα, δηλαδή στις αρχές του 2024, ή θα μετατεθεί για αργότερα.

Αν και πιο λογικό θα ήταν ο οίκος να αναβαθμίσει πρώτα τις προοπτικές της χώρας σε "θετικές" από "σταθερές" που είναι σήμερα, ωστόσο μία αναβάθμιση-έκπληξη του rating δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Άλλωστε τον Σεπτέμβριο ο οίκος πραγματοποίησε ανάλογη κίνηση-έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές που έδινε στις τέσσερις συστημικές ήταν σταθερές, αναβάθμισε την αξιολόγησή τους κατά μία με δύο βαθμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch θεωρείται θέμα χρόνου –αν όχι ωρών τότε λίγων εβδομάδων και έως την πρώτη της αξιολόγηση το 2024, γύρω στα τέλη Ιανουαρίου. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι εάν το κάνει τώρα, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες άμεσα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2024. 

Αυτό σημαίνει νέες και ισχυρές εισροές στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με εγχώριες τραπεζικές πηγές, οι άμεσες εισροές τοποθετούνται στα 6-10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με διεθνείς οίκους, όπως η BofA, οι εισροές στα ελληνικά ομόλογα θα αγγίξουν τα 16 δισ. ευρώ οι οποίες ωστόσο δεν θα γίνουν αυτόματα αλλά κατά τη διάρκεια ολοκλήρου του 2024, ενώ ο αντίκτυπός τους στην αγορά θα είναι ανάλογος αυτού που είχε το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ.  

Αυτό ουσιαστικά υπογραμμίζουν οι Commerzbank και Citigroup σε νέα τους notes. 

Έτσι, η Commerzbank επισημαίνει πως η αξιολόγηση της Fitch αύριο μπορεί να αποτελέσει κομβική στιγμή για την Ελλάδα. Όπως εξηγεί η γερμανική τράπεζα, μία ενδεχόμενη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο, θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στον διεθνή δείκτη ομολόγων iBoxx άμεσα, τον Ιανουάριο του 2024.

Και αυτό καθώς για τη συμμετοχή σε αυτόν τον δείκτη –όπως και στους περισσότερους διεθνείς δείκτες–, χρειάζονται δύο τουλάχιστον αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τους Moody’s/Fitch και S&P (και η Ελλάδα έχει ήδη investment grade από την S&P). 

Σε περίπτωση ωστόσο που η Fitch προχωρήσει σε αναβάθμιση μόνο των προοπτικών της Ελλάδας σε "θετικές" από "σταθερές", αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή της χώρας στον δείκτη θα πρέπει να περιμένει  μέχρι την άνοιξη του 2024 το νωρίτερο, όπως εκτιμά η Commerzbank.

Από την πλευρά της η Citi επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει δει μια ισχυρή δυναμική αξιολόγησης και θα πρέπει να επωφεληθεί περαιτέρω εάν υλοποιηθεί η προσδοκία της Moody's για μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.

Η Moody’s, σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα τόνισε πως η ήδη πολύ σημαντική επίδοση που καταγράφει η Ελλάδα διεθνώς σε επίπεδο μείωσης του χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχιστεί το 2024 αλλά και την επόμενη επταετία, με ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το πολύ ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους, καθώς και την πολύ καλή στρατηγική διαχείρισης. Άλλωστε, να σημειώσουμε, ότι ο ΟΔΔΗΧ επιβραβεύτηκε αυτή την εβδομάδα για αυτήν τη στρατηγική, αφού κέρδισε το διεθνές βραβείο "Best Sovereign Risk Manager of the Year" από το διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net που εξειδικεύεται στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Όπως τόνισε η Moody’s, το ελληνικό χρέος φέτος αναμένεται να υποχωρήσει στο 160% περίπου και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, μία επίδοση ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο, ενώ το διάστημα 2023-2030 η Ελλάδα θα καταγράψει επίσης παγκόσμιο ρεκόρ μείωσης του δείκτη χρέους, κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, με δεύτερη να ακολουθεί η Πορτογαλία με πτώση 15% και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο με πτώση 6%, ενώ χώρες όπως η Γαλλία (+6%) και οι ΗΠΑ (+12%) θα δουν τους δείκτες χρέους να αυξάνονται στην επόμενη δεκαετία.

Επιστρέφοντας στο note της Citi, όπως εκτιμά, με την S&P να αξιολογεί ήδη την Ελλάδα σε BBB- (επενδυτική βαθμίδα), η Fitch θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ο δεύτερος από τους τρεις κύριους οίκους που αξιολογούν τη χώρα με investment grade, με αναβάθμιση μίας βαθμίδας, καθιστώντας τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για διεθνείς δείκτες συμπεριλαμβανομένου του δείκτη Bloomberg Barclays Treasury. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου