Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Βρετανία: Στάσιμη η οικονομία λόγω… βροχερού καιρού

 


Στάσιμο παρέμεινε το βρετανικό ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, εμποδίζοντας έτσι την ανάκαμψη από την περσινή ύφεση λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν η ανάπτυξη να ισοπεδωθεί, μετά την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4% τον Μάρτιο.

Η εικόνα ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,7% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο.

Η παραγωγή των κατασκευών μειώθηκε κατά 1,4% καταγράφοντας τρίτη συνεχόμενη πτώση, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9%. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος επεκτάθηκε κατά 0,2%.

Η βρετανική οικονομία δεν αναπτύχθηκε τον Απρίλιο μετά από το ισχυρό ξεκίνημα το 2024, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον βροχερό καιρό.

Ωστόσο το Εργατικό Κόμμα εκμεταλλεύτηκε τα στοιχεία για να επιτεθεί στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ περί ανάκαμψης της οικονομίας.

Η Lindsay James, επενδυτική στρατηγική στην Quilter Investors, απέδωσε την επιβράδυνση του Απριλίου στον πρόσφατο κακό καιρό. «Η επίμονη βροχή έχει εμποδίσει τους καταναλωτές να ξοδέψουν», είπε σε ένα σημείωμα που εστάλη μέσω email.

«Ενώ ο καιρός έχει ευτυχώς βελτιωθεί, πιθανότατα ενισχύοντας τα στοιχεία του Μαΐου, το β’ τρίμηνο ξεκινά με αργό ρυθμό και έχει πολλά να κάνει αν θέλει να συμβαδίσει με την ανάπτυξη 0,6% που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου